Θετικό πρόσημο για τα τεχνολογικά προϊόντα

Θετικό πρόσημο για τα τεχνολογικά προϊόντα

Συντάκτης: Deasy @ 20.05.2015

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η αγορά των καταναλωτικών τεχνολογικών προϊόντων στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο, φθάνοντας σε όγκο τα 497 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την GfK. Αξία η οποία είναι μεγαλύτερη κατά 22,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Στα προϊόντα πληροφορικής, το πρόγραμμα Ψηφιακής Αλληλεγγύης λειτούργησε ευεργετικά ώστε η αγορά να επανέλθει σε θετική τροχιά. Η πριμοδότηση 230 ευρώ της αγοράς φορητών συσκευών με πρόσβαση στο διαδίκτυο είχε τεράστια συμβολή, καθώς τόσο τα tablets όσο και οι φορητοί υπολογιστές παορυσίασαν εντυπωσιακή αύξηση, κατά 63,8% και 30,9% αντίστοιχα.

Στα είδη εξοπλισμού γραφείου καταγράφηκαν αντίρροπες δυνάμεις, καθώς τα πολυμηχανήματα είχαν οριακά αρνητικό πρόσημο, ενώ οι εκτυπωτές είχαν ξεκάθαρα θετικό. Στο ίδιο κλίμα και οι οικιακές συσκευές, με την άνοδο στις μεγάλες να παρουσιάζεται κατά κύριο λόγο σε ψυγεία, κουζίνες και πλυντήρια ρούχων.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης παρουσίασαν οι τηλεπικοινωνίες με τα smartphones, τα σταθερά τηλέφωνα και τα ακουστικά τηλεφώνων να καταγράφουν σημαντικούς ρυθμούς ανόδου. Αύξηση είχαμε και στις τηλεοράσεις, κυρίως λόγω της αλλαγής του ψηφιακού σήματος στην νησιωτική Ελλάδα, ενώ θετικό πρόσημο συνεχίζουν να καταγράφουν τόσο οι κονσόλες όσο και τα ηχεία hi-fi και οι ηχομπάρες. ‘Εντονη αύξηση είχαμε και για τις κάμερες δράσης αλλά και για τις κάρτες μνήμες.

Αντίθετη πορεία για τις φωτογραφικές μηχανές, καθώς συνεχίζεται η μείωση της ζήτησης για τις compact ψηφιακές αλλά και τις SLR, ωστόσο παρατηρείται μια σημαντική άνοδος στις mirrorless που έφθασε τα επίπεδα του 58,4%.