"Kάηκε" το φιλμ της Kodak

Συντάκτης: Νίκος Μουμούρης @ 19.01.2012

Την ενεργοποίηση των διατάξεων του πτωχευτικού δικαίου των ΗΠΑ για προστασία από τους πιστωτές της ζητάει η Kodak, σε μια ύστατη (και ενδεχομένως απέλπιδα) προσπάθεια να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Για την ώρα η εταιρεία παραμένει στην επιφάνεια χάρη σε πιστώσεις συνολικού ύψους 1 δισ. δολαρίων που έχει εξασφαλίσει από την Citigroup. Ζήτησε την προστασία που προβλέπεται από τις διατάξεις του Chapter 11 (κάτι αντίστοιχο με το γνωστό μας άρθρο 99) προκειμένου να αναζητήσει αγοραστές για τις ευρεσιτεχνίες που έχει κατοχυρώσει. Συνολικά η Kodak έχει στην κατοχή της 1.100 ευρεσιτεχνίες που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα -αν όχι το σημαντικότερο- περιουσιακό της στοιχείο.

Τα αίτια που οδήγησαν μια από τις πιο γνωστές αμερικανικές εταιρείες στο χείλος του γκρεμού είναι λίγο πολύ γνωστά. Τα πρώτα σύννεφα φάνηκαν στον ορίζοντα όταν ο ανταγωνισμός, κυρίως από την πλευρά της Ασίας, άρχισε να γίνεται πολύ έντονος. Τα μερίδια αγορά της Kodak τόσο στον τομέα των φωτογραφικών μηχανών όσο και στον τομέα του φιλμ άρχισαν να υποχωρούν και η διαδικασία της συρρίκνωσης επιταχύνθηκε με την εξέλιξη της ψηφιακής φωτογραφίας.

Στις καλές ημέρες η  χρηματιστηριακή αξία της Kodak ξεπερνούσε τα 30 δισ. δολαρίων στα μέσα της δεκαετίας του '90, σήμερα όμως η Wall Street αποτιμά την εταιρεία στο επίπεδο των 150 εκατ. Η εταιρεία έχει στραφεί πλέον σε ψηφιακά προϊόντα, κυρίως σε εκτυπωτές για οικιακή χρήση και εκτιμά πως η δραστηριότητα αυτή θα αρχίσει να αποφέρει κέρδη από το 2013 και μετά. 

Σήμερα η εταιρεία απασχολεί περίπου 20.000 εργαζόμενους, όταν στο παρελθόν είχε φτάσει να εργάζονται σε αυτή 70.000 άνθρωποι. Η αξία των περιουσιακών της στοιχείων σήμερα υπολογίζεται πως ανέρχεται στα 5 δισ. ενώ οι υποχρεώσεις της ξεπερνούν τα 6,5 δισ. Για την ώρα η Kodak δεν προγραμματίζει απολύσεις.

 

Σημείωση: Οι φωτογραφίες με τις διαφημιστικές καταχωρίσεις της Kodak από τον 19ο και 20ο αιώνα προέρχονται από τη συλλογή του Duke University.