Θετικοί απέναντι στην επιστήμη και την τεχνολογία και στον εποπτικό ρόλο του κράτους για τη σωστή εφαρμογή των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων εμφανίζονται οι Έλληνες σύμφωνα με τη νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Ωστόσο, όταν έρχεται η σειρά των ερωτήσεων για την τεχνητή νοημοσύνη, τόσο οι Έλληνες όσο και οι περισσότεροι υπόλοιποι Ευρωπαίοι... κουμπώνονται
Συγκεκριμένα, μόλις το 4% των Ελλήνων δήλωσε ότι εμπιστεύεται πλήρως την επιστημονική έρευνα και τις ανακαλύψεις στις οποίες συμβάλλει η τεχνητή νοημοσύνη. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 5%. Το 14% των Δανών, το 9% των Σουηδών και το 8% των Κύπριων δηλώνουν ως πιο ενθουσιώδεις στη συγκεκριμένη ερώτηση.
Αναμενόμενο, λοιπόν που η τεχνητή νοημοσύνη έχει το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής. Το 87% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους τα επόμενα 20 χρόνια και το 79% έχει αυτή την εκτίμηση για τις τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Από κοντά, με 77% , τα εμβόλια και ακολουθεί επίσης από πολύ κοντά η νανοτεχνολογία με 76%. Η ενίσχυση των διανοητικών λειτουργιών είναι στο 73% και μετά από όλα αυτά, η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται πολύ πίσω με το ποσοστό θετικών εκτιμήσεων στο 55%.
Αν και ζούμε σε έναν αρκετά δικτυωμένο (ή και υπερβολικά δικτυωμένο) κόσμο, οι περισσότεροι ενημερώνονται για επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα από τα παραδοσιακά μέσα. Το 61% ενημερώνεται από την τηλεόραση και το 19% από τις εφημερίδες. Ένας στους τρεις (για την ακρίβεια 31%) λαμβάνει ενημέρωση από τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ 17% ενημερώνεται από το ραδιόφωνο και από σχετικά podcasts. Εννοείται ότι στη σχετική ερώτηση υπήρχε δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων.
Στα αξιόλογα ευρήματα περιλαμβάνεται και η διαπίστωση ότι το 77% συμφωνεί με την άποψη ότι η τεχνολογία και η επιστήμη πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τις ανάγκες όλων κατά τον σχεδιασμό νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι λένε (και λέμε) "ναι" σε λύσεις που είναι προσβάσιμες και προσιτές σε όλους.