Το Κτηματολόγιο γίνεται ο πρώτος δημόσιος φορέας με ΑΙ

Το Κτηματολόγιο γίνεται ο πρώτος δημόσιος φορέας με ΑΙ

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 04.09.2024

Τον πρώτο δημόσιο φορέα της ελληνικής διοίκησης που θα εφαρμοστεί η τεχνητή νοημοσύνη για να υποστηρίξει διοικητικές αποφάσεις θα αποτελέσει το Κτηματολόγιο. Ειδικότερα, το Κτηματολόγιο θα χρησιμοποιεί μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για το νομικό έλεγχο των υποθέσεων, μειώνοντας θεαματικά το χρόνο εκτέλεσης (του ελέγχου) σε σύγκριση με ότι ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του νέου συστήματος θα γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν και θα ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο για τη χρήση ΤΝ στο Κτηματολόγιο.  «Πρόκειται για ένα έργο που σχεδιάζουμε εδώ και καιρό, και έχουν γίνει οι πιλοτικές δοκιμές με πολύ μεγάλη επιτυχία, και μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου για το διοικητικό προσωπικό», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου.

To νέο πληροφοριακό ΤΝ σύστημα που έχει εισαχθεί στο Κτηματολόγιο και στην οποία έχουν εκπαιδευτεί ήδη οι υπάλληλοι των κατά τόπους γραφείων της χώρας, πραγματοποιεί ανάλυση της εκάστοτε πράξης με τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζοντας για κάθε ψηφιακό αντίγραφο συμβολαίου τον νομικό κανόνα που εφαρμόζονται σε αυτό. Επιπλέον, πραγματοποιεί διασταύρωση στοιχείων από όλες τις βάσεις δεδομένων ώστε να εντοπίσει εντός του συμβολαίου ενδεχόμενα λανθασμένα στοιχεία και πληροφορίες όπως αναντιστοιχίες ονομάτων, τετραγωνικών κλπ.

Ειδικότερα, το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο λειτουργεί ήδη πιλοτικά για τους προϊσταμένους σε όλη την επικράτεια, μπορεί:

    Να διαβάσει το κείμενο του συμβολαίου σε φυσική γλώσσα,

    Να αναγνωρίσει το είδος της πράξης, να εντοπίσει τα στοιχεία που απαιτούνται βάσει των νομικών κανόνων,

    Να εφαρμόσει αυτόματο έλεγχο πληρότητας των στοιχείων ενός συμβολαίου, όπως ενημερότητες και δήλωση ΕΝΦΙΑ,

    Και να δημιουργήσει μια αυτόματη εισήγηση προς τον προϊστάμενο για την έγκριση ή απόρριψη στοιχείων του συμβολαίου.

Με τους παραπάνω τρόπους βοηθάει τον προϊστάμενο της εκάστοτε υπηρεσίας του Κτηματολογίου να εκδώσει μια απόφαση, θετική ή αρνητική. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ο νομικός έλεγχος με τη χρήση του συστήματος μειώνεται ακόμα και κάτω από τα 10 λεπτά, όταν με την παραδοσιακή διαδικασία ο αντίστοιχος χρόνος ξεπερνούσε τη μισή ώρα.

Όπως επισημάνθηκε, το σύστημα δεν λαμβάνει αποφάσεις, αλλά διευκολύνει τους προϊσταμένους ώστε να προχωρούν ταχύτερα στον έλεγχο αυτών. Δεν απαιτείται δηλαδή πλέον να διαβάσουν συμβόλαια εκατοντάδων σελίδων, αλλά μπορούν πλέον να στοχεύσουν στα σημεία που τους υποδεικνύει το σύστημα είτε ότι υπάρχουν ανακρίβειες είτε εφαρμογής κάποιου νομικού κανόνα.

Εκτός της ταχύτητας διεκπεραίωσης, στα οφέλη της νέας διαδικασίας περιλαμβάνεται και η μείωση (αν όχι κατάργηση) επισφαλειών, όπως η απώλεια φυσικών εγγράφων.

«Τα τελευταία τρία χρόνια έχει συντελεστεί μια επανάσταση στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και οι τεχνολογικοί κολοσσοί υπόσχονται θαύματα. Δικό μας καθήκον είναι να δούμε αν και κατά πόσο αυτά τα “θαύματα” μπορούν να γίνουν λύσεις για να βοηθήσουν το δικό μας έργο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρανάκης εξηγώντας ότι ήδη η πιλοτική εφαρμογή του εργαλείου έχει φέρει θεαματικά αποτελέσματα. Μέχρι σήμερα έχουν περατωθεί 2000 υποθέσεις ακινήτων του Κτηματολογίου - μεταβιβάσεις, αποδοχές κληρονομιάς κλπ - σε δύο περίπου μήνες από πέντε που θα χρειάζονταν κανονικά. Η σημασία δε του εν λόγω εργαλείου στην επιτάχυνση των διαδικασιών γίνεται κατανοητή αν σκεφτεί κανείς ότι περίπου 2000 υποθέσεις τέτοιου τύπου κατατίθενται ημερησίως στα κατά τόπους κτηματολογικά γραφεία της χώρας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το νέο σύστημα του Κτηματολογίου χρησιμοποιεί γλωσσικό μοντέλο της Open AI και του Microsoft Azure. To σύστημα αναβαθμίζεται συνεχώς, με τακτικά updates, ακόμα και ανά εβδομάδα, με βελτιώσεις και αλλαγές που προτείνονται από τους προϊστάμενους των υπηρεσιών του Κτηματολογίου.