Δεν ήταν η καλύτερη ημέρα η 17η Ιουλίου για τις εταιρείες τεχνολογίας καθώς οι σκέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς στις δραστηριότητες του κλάδου στην Κίνα, καθώς και κάποιες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ βάρυναν απότομα το κλίμα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν διανύει τους τελευταίους μήνες της θητείας της ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου και δεν δείχνει καμία διάθεση να μαλακώσει απέναντι στην Κίνα. Την Τετάρτη, το Bloomberg έγραψε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία που θα στενεύει τα περιθώρια που θα έχει η ASML όσον αφορά στην παρουσία της στην Κίνα. H ASML είναι ολλανδική εταιρεία και κατασκευάζει τον εξοπλισμό με τον οποίο κατασκευάζονται τα ολοκληρωμένα κυκλώματα. Πρακτικά η εταιρεία έχει το μονοπώλιο και φυσικά όλοι εξαρτώνται από αυτή. Καθόλου παράξενο που τα οικονομικά της αποτελέσματα, τα οποία ανακοινώθηκαν επίσης στις 17 Ιουλίου, καταγράφουν αύξηση των παραγγελιών κατά 54% ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Ωστόσο, το 50% των πωλήσεων πραγματοποιείται στην Κίνα και αυτό σημαίνει ότι κάθε περιορισμός που μπορεί να τεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες (που έχουν τον τρόπο τους, καθώς μπορούν να νομοθετήσουν ότι μία εταιρεία που ασκεί αυξημένη δραστηριότητα στην Κίνα δεν θα έχει πρόσβαση στην αμερικανική αγορά) θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις οικονομικές επιδόσεις της.
Σαν να μην έφτανε αυτό, σε δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι η Ταϊβάν θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει τις ΗΠΑ για τη στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνουν ή θα λάβουν. Δεδομένης της θέσης της χώρας στην παραγωγή ημιαγωγών δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι συνέβη με τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου, οι οποίες βυθίστηκαν την Τετάρτη.
Την ανησυχία εντείνει η επιλογή του Τζ. Ντ. Βανς για τη θέση του αντιπροέδρου σε περίπτωση νίκης του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου. Στην πρώτη του ομιλία με την ιδιότητα του υποψήφιου αντιπροέδρου, ο Βανς καταφέρθηκε κατά της Wall Street και υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για το καλό του Αμερικανού εργαζομένου. Το αποτέλεσμα ήταν να «κοκκινήσουν» οι τιμές των μετοχών και οι εταιρείες τεχνολογίας να βρεθούν ακόμα πιο κάτω σε όρους χρηματιστηριακής αξίας. Το αν αυτό είναι ένα μεμονωμένο επεισόδιο ή θα έχει συνέχεια, μένει να φανεί…