«Καίει» η OpenAI, αποστάσεις παίρνουν Microsoft, Apple

«Καίει» η OpenAI, αποστάσεις παίρνουν Microsoft, Apple

Συντάκτης: Deasy @ 10.07.2024

Την αποχώρησή της από το Διοικητικό Συμβούλιο της OpenAI, όπου διατηρούσε θέση παρατηρητή, ανακοίνωσε η Microsoft, ενώ και η Apple που επρόκειτο να εκπροσωπηθεί επίσης με την ιδιότητα του παρατηρητή στην εταιρεία του ChatGPT φαίνεται ότι το ξανασκέφτηκε και δεν θα το πράξει.

Η απόφαση της Microsoft οφείλεται στην αυξανόμενη πίεση που δέχεται η εταιρεία από τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τους όρους της συνεργασίας της με την OpenAI. Η Microsoft έχει επενδύσει τουλάχιστον 13 δισ. δολάρια στην OpenAI και έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού, καθώς έχει εξασφαλίσει αποκλειστική χρήση ορισμένων τεχνολογιών της εταιρείας στα προϊόντα της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (τα μέλη της οποίας μπορεί να αλλάξουν στη νέα σύνθεση αλλά αυτό δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τις προηγούμενες αποφάσεις) έχει βάλει το θέμα στο μικροσκόπιό της και έχει ζητήσει απόψεις από τους ανταγωνιστές της Microsoft.

Οι Financial Times υποστηρίζουν ότι η Apple, η οποία θα ενσωματώσει τεχνολογίες της OpenAI στις συσκευές της, επρόκειτο επίσης να πάρει μία θέση στο Δ.Σ. αλλά δεν θα το κάνει υπό τον φόβο ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών. Πού να μπλέκεις τώρα, θα σκέφτηκαν...