Η Temu σε «καθεστώς» αυστηρότερης επιτήρησης στην Ευρώπη

Η Temu σε «καθεστώς» αυστηρότερης επιτήρησης στην Ευρώπη

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 31.05.2024

Αντιμέτωπη με μεγάλο πρόστιμο αν δεν συμμορφωθεί στις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από την «Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» (DSA) εντός τεσσάρων μηνών βρίσκεται η Temu. Εξέλιξη που προκύπτει από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προχώρησε στο χαρακτηρισμό της Temu ως μεγάλη πλατφόρμα (VLOP), αφού την πλατφόρμα της χρησιμοποιούν περισσότεροι από 75 εκατομμύρια ευρωπαίοι καταναλωτές το μήνα. Επίδοση που υπερβαίνει το κατώτατο όριο της DSA (45 εκατομμύρια), άρα η Temu υπόκειται πλέον σε αυστηρότερο έλεγχο.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, η Temu έχει πλέον χρονικό περιθώριο τεσσάρων μηνών (τέλος Σεπτεμβρίου 2024) για να συμμορφωθεί σε υποχρεώσεις, όπως η αξιολόγηση των συστημικών κινδύνων που απορρέουν από τις υπηρεσίες της και η εφαρμογή μέσων για τον μετριασμό και την αντιμετώπισή τους. Οι ενέργειες συμμόρφωσης θα εξετάζονται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες περιλαμβάνει πλέον ένα κατάλογο 24 εταιρειών που υπόκεινται σε αυστηρότερο έλεγχο. Μεταξύ αυτών των εταιρειών συναντάμε μεγάλες και πολύ γνωστές πλατφόρμες, όπως οι Amazon, Alibaba, Apple, Facebook, Instagram, Whats App, TikTok, Google Maps, Google Search και αρκετές ακόμη. Όσες από τις παραπάνω δεν εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο που μπορεί να φθάσει έως και το 6% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου τους, ενώ στις περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων παραβάσεων προβλέπεται ακόμα και η απαγόρευση της δραστηριότητας σε ευρωπαϊκό έδαφος.