Κάποιος με παρακολουθεί: Apple και Google δίνουν λύση

Κάποιος με παρακολουθεί: Apple και Google δίνουν λύση

Συντάκτης: Deasy @ 15.05.2024

Μπορεί να έχουν ακούσει ουκ ολίγα σχετικά με τις πρακτικές τους για την προσσαία των προσωπικών δεδομένων αλλά στο θέμα της παρακολούθησης από τρίτους, Apple και Google συνεργάστηκαν και έχουν νέα να σου πουν.

Οι δύο εταιρείες διαθέτουν στις πλατφόρμες τους μία λειτουργία που θα σε ενημερώνει ότι κάποια άγνωστη συσκευή κινείται μαζί σου και, προφανώς, καταγράφει τις διαδρομές σου.

Η λειτουργία εντοπίζει συσκευές που συνδέονται μέσω Bluetooth και οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να τοποθετούνται σε κατοικίδια ή σε αντικείμενα όπως οι αποσκευές, ώστε ο ιδιοκτήτης τους να μην τα χάνει. Ωστόσο υπήρξαν περιπτώσεις -αρκετές όπως φαίνεται- που αυτές οι συσκευές ανίχνευσης χρησιμοποιήθηκαν για παράνομες ενέργειες, όπως για παράδειγμα η παρακολούθηση ανθρώπων.

Οι Apple και Google ξεκίνησαν να συνεργάζονται πριν από περίπου έναν χρόνο για να φτιάξουν έναν μηχανισμό ειδοποίησης και το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ονομάζεται DULT (Detecting Unwanted Location Trackers). Αν έχεις συσκευή με Android 6.0 ή με iOS 17.5 θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη συγκεκριμένη λειτουργία, η οποία αν εντοπίσει κοντά σου κάποιο παράξενο Bluetooth μαραφέτι (με το οποίο βεβαίως η συσκευή σου δεν έχει συνδεθεί, άρα δεν θα λάβεις ειδοποίηση για τα ακουστικά σου για παράδειγμα) θα σου εμφανίσει ένα μήνυμα στη συσκευή σου. Αν, μάλιστα, δεν μπορείς να βρεις τον "κοριό" θα σε βοηθά με ηχητικά μηνύματα να τον εντοπίσεις. Λεπτομέρειες σχετικά με το πότε η νέα λειτουργία θα είναι διαθέσιμη δεν έχουμε, υποθέτουμε ότι θα ενσωματωθεί μέσω αναβαθμίσεων του Android και του iOS προσεχώς.