100 δισεκατομμύρια επένδυση σε data center ετοιμάζουν Microsoft και Open AI

100 δισεκατομμύρια επένδυση σε data center ετοιμάζουν Microsoft και Open AI

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 01.04.2024

Την εξωπραγματική επένδυση των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε data center και έναν υπερυπολογιστή φέρονται να σχεδιάζουν οι Microsoft και Open AI, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Information. Μια επένδυση που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028 και αν επαληθευθεί είναι 100 φορές μεγαλύτερη από το μέσο κόστος δημιουργίας ενός κέντρου δεδομένων που ισχύει σήμερα. Ωστόσο, η ταχεία ανάπτυξη και υιοθέτηση μοντέλων Gen AI έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για κέντρα δεδομένων που είναι ικανά να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες που είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που υποστηρίζονταν μέχρι σήμερα. Κατ’ επέκταση, οι επενδύσεις σε data center αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές κοντά στον επικεφαλής της Open AI, Sam Altman, η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου project θα γίνει από τη Microsoft, προσθέτοντας ότι ο υπερυπολογιστής με την κωδική ονομασία "Stargate" αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος ανάμεσα σε αυτούς που σχεδιάζονται για την επόμενη εξαετία.

Όπως αναφέρει το The Information, ο Stargate είναι ένας υπερυπολογιστής 5ης φάσης, σύμφωνα με τον κοινό σχεδιασμό Microsoft και Open AI, οι οποίες έχουν χωρίσει την ανάπτυξη των υπερυπολογιστών σε πέντε φάσεις. Ήδη, οι δύο εταιρείες προχωρούν στην υλοποίηση ενός άλλου υπερυπολογιστή μικρότερης κλίμακας, 4ης φάσης, που αναμένεται να είναι έτοιμος το 2026.