Η Microsoft επενδύει και στo γαλλικό ΑΙ

Η Microsoft επενδύει και στo γαλλικό ΑΙ

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 26.02.2024

Συνεργασία με τη μόλις 10 μηνών γαλλική Mistral ανακοίνωσε η Microsoft, η οποία με αυτή την κίνηση διευρύνει περαιτέρω την παρουσία της στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και πατάει το πόδι της και στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους που όπως έγινε γνωστό εκτείνεται σε βάθος πολλών ετών. Η Microsoft θα επενδύσει στην Mistral, ωστόσο οι οικονομικές λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.

Αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι Mistral και Microsoft θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που θα χρησιμοποιούνται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αυτό τουλάχιστον είπε ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith σε σχετική του δήλωση στους Financial Times.

Η Microsoft έχει επενδύσει 13 δισ. δολάρια στην OpenAI και φαίνεται ότι είχε το βλέμμα της στραμμένο στην Mistral εδώ και λίγο καιρό. Η γαλλική εταιρεία ιδρύθηκε από ερευνητές που έχουν εργαστεί στην Google και τη Meta, ενώ προβάλλεται και από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ως επιτυχημένο παράδειγμα της γαλλικής (και κατ' επέκταση ευρωπαϊκής) καινοτομίας.