Συνήθως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εκείνη που ξεκινάει νομικές ενέργειες κατά εταιρειών αλλά εδώ έχουμε μια αντιστροφή των ρόλωνΗ Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp κτλ) και η Bytedance (που λειτουργεί το TikTok) προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Κομισιόν, αμφισβητώντας τον τρόπο υπολογισμού των (υπο)χρεώσεων που τους επιβάλονται βάσει της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες.
Οι δύο εταιρείες δεν κινήθηκαν από κοινού, αλλά κατέθεσαν ξεχωριστές προσφυγές. Σύμφωνα με την Bytedance, η Κομισιόν έχει χρησιμοποιήσει εσφαλμένους τρόπους για να υπολογίσει τον τακτικό αριθμό χρηστών του TikTok.
Το νομικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί με την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες υποχρεώνει τις εταιρείες που λειτουργούν συστήματα κοινωνικών δικτύων να διατηρούν υψηλό αριθμό διαχειριστών και ελεγκτών περιεχομένου και να λαμβάνουν μέτρα που θα περιορίζουν τη διάδοση επιβλαβούς περιεχομένου στις πλατφόρμες τους. Εταιρείες με περισσότερους από 45 εκατ. ενεργούς χρήστες τον μήνα στην Ευρώπη υποχρεώνονται σε επιπλέον υποχρεώσεις που συνακόλουθα σημαίνουν αύξηση του λειτουργικού κόστους.
Τόσο η Meta όσο και η Bytedance θεωρούν ότι οι υπολογισμοί της Κομισιόν βασίζονται σε εσφαλμένες υποθέσεις. Η Meta πάντως δηλώνει ότι είναι υπέρ της θέσπισης κανόνων και υποστηρίζει ότι με το υφιστάμενο καθεστώς ωφελούνται ορισμένες εταιρείες τις οποίες δεν κατονόμασε και για τις οποίες μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι η ίδια θεωρεί ως σημαντικούς ανταγωνιστές.