Κανόνες στις μουσικές υπηρεσίες streaming επιχειρεί να βάλει η ΕΕ

Κανόνες στις μουσικές υπηρεσίες streaming επιχειρεί να βάλει η ΕΕ

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 17.01.2024

Κανόνες για ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο κλάδο μουσικών υπηρεσιών streaming, που θα προωθεί την πολιτιστική πολυμορφία, ζητάει να θεσπιστούν το Ευρωκοινοβούλιο με σημερινό ψήφισμά του.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 532 ψήφους υπέρ, 61 ψήφους κατά και 33 αποχές, οι ευρωβουλευτές ζητούν να αντιμετωπιστεί η ανισορροπία στην κατανομή των εσόδων από την αγορά «streaming» μουσικής, καθώς αυτή τη στιγμή η πλειονότητα των δημιουργών και ερμηνευτών λαμβάνει με πολύ χαμηλή αποζημίωση. Τονίζουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για τον τομέα, στον οποίο επί του παρόντος δεν υφίστανται κανόνες της ΕΕ, παρόλο που οι συγκεκριμένες υπηρεσίες αποτελούν τον κύριο τρόπο πρόσβασης των πολιτών στη μουσική.

 

Δίκαιη αμοιβή για τους δημιουργούς

Το Κοινοβούλιο στο ψήφισμά του προτείνει την αναθεώρηση των «προ-ψηφιακών ποσοστών δικαιωμάτων», καταδικάζοντας τα συστήματα «payola», που αναγκάζουν τους δημιουργούς να δέχονται χαμηλότερα ή μηδενικά έσοδα με αντάλλαγμα μεγαλύτερη προβολή.


Προβολή της ευρωπαϊκής μουσικής

Σύμφωνα με το ίδιο ψήφισμα η Ένωση πρέπει να αναλάβει δράση για να διασφαλιστεί ότι τα ευρωπαϊκά μουσικά έργα είναι ορατά, προβεβλημένα και προσβάσιμα, στο πλαίσιο του τεράστιου όγκου και του συνεχώς αυξανόμενου περιεχομένου στις πλατφόρμες streaming. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής συγκεκριμένων μέτρων, όπως οι ποσοστώσεις για τα ευρωπαϊκά μουσικά έργα.

 

Διαφάνεια των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης

Επίσης, η μελλοντική νομοθεσία της ΕΕ θα πρέπει να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να καθιστούν διαφανείς τους αλγορίθμους και τα εργαλεία σύστασης, ώστε να αποτρέπονται αθέμιτες πρακτικές, όπως οι πρακτικές χειραγώγησης των αλγορίθμων, που εικάζεται ότι χρησιμοποιούνται για τη μείωση των αμοιβών των καλλιτεχνών.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν την θέσπιση σήμανσης για την ενημέρωση του κοινού όταν τραγούδια έχουν παραχθεί από τεχνητή νοημοσύνη και προτρέπουν να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των «deepfakes» σε πλατφόρμες streaming, δηλ. αρχείων που χρησιμοποιούν ταυτότητες, φωνές και ομοιότητες προσώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Οι κανόνες θα πρέπει επίσης να υποχρεώνουν τις πλατφόρμες να ταυτοποιούν τους δικαιούχους κατανέμοντας σωστά τα metadata για να καταστήσουν τα έργα τους πιο ορατά, προσθέτουν.

 

Υποστήριξη της μουσικής πολυμορφίας

Τέλος, το Κοινοβούλιο επισημαίνει μελέτες που δείχνουν ότι τα έσοδα στην αγορά «streaming» πηγαίνουν κυρίως σε μεγάλες δισκογραφικές και τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες, ενώ τα λιγότερο δημοφιλή στυλ και οι λιγότερο κοινές γλώσσες περιορίζονται ιδιαίτερα. Η νομοθεσία της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει δείκτες πολυμορφίας για την αξιολόγηση του φάσματος των διαθέσιμων ειδών και γλωσσών και της παρουσίας ανεξάρτητων συγγραφέων, ενώ μια ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική για τη μουσική θα πρέπει να προωθήσει την πολυμορφία του ευρωπαϊκού μουσικού τομέα, ενισχύοντας τις μικρότερες οντότητες και δημιουργούς.