Εντείνεται η πίεση προς τους χρήστες πειρατικής τηλεόρασης

Εντείνεται η πίεση προς τους χρήστες πειρατικής τηλεόρασης

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 06.12.2023

Σε δύο επίπεδα εξελίσσεται η προσπάθεια για την πάταξη της πειρατείας, η οποία αποτελεί ανοιχτή πληγή για τους παρόχους των συνδρομητικών πακέτων στην ελληνική αγορά. Με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τη διείσδυση της πειρατικής τηλεόρασης έως και τα επίπεδα των 900.000 χρηστών, το φαινόμενο έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις που επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα των δημιουργών, των νόμιμων παρόχων συνδρομητικών υπηρεσιών όσο και του κράτους συνολικά, από τους διαφυγόντες, αναλογούντες φόρους.

Είναι εμφανές ότι τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί το κυνήγι των παράνομων κυκλωμάτων, καθώς οι ανακοινώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξάρθρωση τέτοιων δικτύων είναι όλο και πιο συχνές. Επιτυχίες βέβαια που είναι αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας από τις Αρχές. Τελευταίο παράδειγμα η προχθεσινή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία εξαρθρώθηκε κύκλωμα με τουλάχιστον 2.000 πελάτες, μετά από μια συντονισμένη επιχείρηση σε περιοχές της Αττικής, της Ηλείας, της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Κρήτης. Οι πληροφορίες θέλουν την έρευνα για το συγκεκριμένο κύκλωμα να έχει ξεκινήσει ακόμα και 18 μήνες πριν. Η πίεση της ΕΛΑΣ προς τέτοιου είδους κυκλώματα έχει ενταθεί, ενώ οι δύο βασικοί παρόχοι συνδρομητικής τηλεόρασης Cosmote TV και Nova φέρονται να συνεργάζονται ακόμα πιο στενά τόσο μεταξύ τους όσο και με την Αστυνομία, εντατικοποιώντας τις ενέργειες καταπολέμησης της πειρατείας.

Παράλληλα με το κυνήγι των μελών των κυκλωμάτων αυξάνεται και η πίεση προς τους χρήστες πειρατικής τηλεόρασης, οι οποίοι από τις αρχές της νέας χρονιάς θα απειλούνται και με βαρύ πρόστιμο, σύμφωνα με την νέα νομοθεσία που αναμένεται να ψηφιστεί. Στην παρούσα φάση, χαρακτηριστική της στροφής του ενδιαφέροντος και προς τους χρήστες-παραβάτες είναι η προχθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, στην οποία διαβάζουμε ότι «σχηματίστηκε δικογραφία και σε βάρος 43 ατόμων, για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς λάμβαναν έναντι αντιτίμου από τα μέλη της οργάνωσης παράνομο λογισμικό και εξοπλισμό για τη θέαση συνδρομητικών καναλιών». Είναι η πρώτη φορά που σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ γίνεται αναφορά για δικογραφία σε βάρος τελικών χρηστών, οι οποίοι φέρονται να έχουν ταυτοποιηθεί στο δίκτυο του συγκεκριμένου κυκλώματος. Όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, η διαδικασία ταυτοποίησης (και στη συνέχεια δίωξης) χρηστών είναι μια δύσκολη (όχι όμως και ακατόρθωτη) διαδικασία, καθώς δεν αρκεί ο εντοπισμός ονομάτων στις λίστες των κυκλωμάτων ή π.χ. τα emails.

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (άρθρο 5) προβλέπει υψηλές χρηματικές ποινές για όσους καταναλώνουν περιεχόμενο χωρίς να καταβάλλουν αντίτιμο, όμως πρακτικά παραμένει ανεφάρμοστο, λόγω της ασάφειας του. Χαρακτηριστικό είναι το παράθυρο υπεράσπισης που αφήνει η παράγραφος 2 του άρθρου 23 του ν. 3166/2003 αναφέροντας ότι εφαρμόζονται οι διατάξεις «εφόσον ο χρήστης γνώριζε ή είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει, σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας, ότι η ανωτέρω χρήση ή κατοχή αποτελεί παράνομη δραστηριότητα».

Όμως, τα δύο συναρμόδια Υπουργεία (Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Πολιτισμού) προετοιμάζουν αυτήν την περίοδο νέο πλαίσιο νόμου που θα προβλέπει αυστηρότερες ποινές και πρόστιμα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το πρόστιμο για τους χρήστες πειρατικής τηλεόρασης εκτιμάται ότι θα κινείται στην περιοχή των 1.000 ευρώ και θα επιβάλλεται μέσω ΑΑΔΕ, μετά την ταυτοποίηση του παραβάτη. Μάλιστα, πριν δύο περίπου μήνες, η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσε υπέρ της επιβολής προστίμου για την καταστολή του φαινόμενου της πειρατείας, επιβεβαιώνοντας ότι μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού συνδιαμορφώνουν το νέο νομικό πλαίσιο.

Από την πλευρά των παρόχων και ενδεικτική της πιο δυναμικής τους δράσης κατά της πειρατείας είναι η εφαρμογή του «dynamic blocking», που κόβει, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, την πρόσβαση σε site και υπηρεσίες που προβάλλουν παράνομα συνδρομητικό περιεχόμενο. Όπως έχει γίνει γνωστό το dynamic blocking από τις αρχές Σεπτεμβρίου εφαρμόζεται σχεδόν σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια αθλητικών μεταδόσεων και για τους παρόχους αποτελεί ένα ακόμα αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της πειρατείας, αφού αποδυναμώνει το παράνομο προϊόν, ιδιαίτερα κατά τη μετάδοση ζωντανών, αθλητικών γεγονότων.