iPhone 15: ντεμπούτο στις 22 Σεπτεμβρίου με χαμηλότερες τιμές

iPhone 15: ντεμπούτο στις 22 Σεπτεμβρίου με χαμηλότερες τιμές

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 13.09.2023

Με μικρές και μεγάλες εκπλήξεις αναμένεται να ξεκινήσει η κυκλοφορία της νέας γενιάς iPhone στην ελληνική αγορά, τα οποία παρουσιάστηκαν επίσημα χθες.

Πρώτη έκπληξη, η Ελλάδα ανήκει στο πρώτο κύμα χωρών που θα δουν το νέο iPhone στα ράφια των καταστημάτων. Αυτό σημαίνει ότι στις 22 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η κυκλοφορία, ενώ από τις 15 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα προγράμματα προπαραγγελιών που θα ενεργοποιήσουν οι αλυσίδες καταστημάτων. Δεύτερη έκπληξη, η τιμή. Όλα συγκλίνουν ότι και τα τέσσερα νέα μοντέλα θα κοστίζουν λιγότερο σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, πριν από ένα χρόνο. Κατ’ επέκταση, αναμένεται ταυτόχρονα και μια γενναία μείωση τιμής στις προηγούμενες γενιές, έτσι ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε σχέση με το iPhone 15.

Οι χρωματικές επιλογές για το iPhone 15.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Η νέα γενιά iPhone 15 απαρτίζεται από τις εκδόσεις που αναμέναμε, iPhone 15, iPhone 15 Plus στις 6,1 και 6,7 ίντσες αντίστοιχα, και iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max στις ίδιες επίσης ίντσες. Και τα τέσσερα μοντέλα έχουν μικρές και μεγάλες αναβαθμίσεις σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, όπως επίσης και μικρές επεμβάσεις στο αισθητικό κομμάτι, όμως η πιο σημαντική αλλαγή της Apple, έγκειται στην υιοθέτηση της θύρας USB-C, που αντικαθιστά το πρότυπο Lightning. Μια αλλαγή απαραίτητη, με την Apple να υποκύπτει στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα iPhone 15 και 15 Plus θα υποστηρίζουν το πρότυπο USB 2.0, ενώ τα Pro και Pro Max το πρότυπο USB 3.0, άρα και καλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Μην βιαστείτε να πανηγυρίσετε, το καλώδιο USB που θα υποστηρίζει το πρότυπο 3.0 δεν θα βρίσκεται στο πακέτο αγοράς.

 

Μια δεύτερη σημαντική αλλαγή για τους φίλους του iPhone είναι ότι θα πρέπει να πουν αντίο (στις εκδόσεις Pro και Pro Max) στο κλασικό πλευρικό πλήκτρο σίγασης που συναντούσαν σε όλες τις προηγούμενες γενιές, υπέρ ενός νέου πλήκτρου που θα εκτελεί περισσότερες λειτουργίες.  

To νέο Action Button έρχεται αντικαταστήσει εκείνο της σίγασης στην Pro σειρά.

Παραμένοντας στα iPhone 15 Pro και Pro Max, η Apple έχει χρησιμοποιήσει τιτάνιο υψηλής ποιότητας στην κατασκευή τους και υπόσχεται ότι πρόκειται για τα πιο ανθεκτικά Pro που έχει κυκλοφορήσει ποτέ. Σημαντικές είναι οι αναβαθμίσεις στις κάμερες που υπόσχονται επίσης πολύ καλές εμπειρίες. Ο αμερικανικός κολοσσός σημειώνει ότι το τριπλό σύστημα κάμερας παρέχει «την ισοδύναμη λειτουργία επτά επαγγελματικών φακών με εκπληκτική ποιότητα εικόνας», συμπεριλαμβανομένου ενός πιο προηγμένου συστήματος κύριας κάμερας 48MP, με τα 24MP να αποτελούν την προεπιλογή. Άλλες σημαντικές νέες λειτουργίες είναι η επόμενη γενιά στη λειτουργία πορτρέτο με ελέγχους εστίασης και βάθους, βελτιώσεις στη λειτουργία Night mode και Smart HDR, καθώς και μια εξαιρετικά νέα κάμερα 5x Telephoto αποκλειστικά στο iPhone 15 Pro Max. Για τους δημιουργούς βίντεο μάλλον είναι σημαντική και η δυνατότητα απευθείας αποθήκευσης των αρχείων σε εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Η ύπαρξη ενός νέου επεξεργαστή A17 Pro προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις στις δύο συσκευές, με την Apple να κάνει λόγο ότι τα δύο μοντέλα αποτελούν τις κορυφαίες φορητές παιχνιδομηχανές για τους χρήστες.

Τα νέα iPhone 15 και iPhone 15 Plus διαθέτουν στο πίσω μέρος γυαλί εμπλουτισμένο με χρώμα και εντυπωσιακό ματ φινίρισμα, καθώς και ένα νέο περίγραμμα. Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν τη λειτουργία Dynamic island και ένα προηγμένο σύστημα κάμερας σχεδιασμένο για να βοηθήσει τους χρήστες να τραβήξουν φανταστικές φωτογραφίες από τις καθημερινές στιγμές της ζωής τους. Μια ισχυρή κύρια κάμερα 48MP προσφέρει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και μια νέα επιλογή 2x οπτικού zoom παρέχει στους χρήστες συνολικά τρία επίπεδα οπτικού zoom.

Όπως είπαμε και νωρίτερα, οι νέες συσκευές θα κυκλοφορήσουν την μεθεπόμενη Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου και στη χώρα μας, μαζί με τις υπόλοιπες μεγάλες αγορές. Σχετικά με τις τιμές οι πληροφορίες θέλουν το κόστος του iPhone 15 να ξεκινάει από τα 979 ευρώ και αυτό του iPhone 15 Plus από τα 1.139 ευρώ. Από την άλλη πλευρά η τιμή του iPhone 15 Pro θα ξεκινά από τα 1.239 ευρώ και εκείνη του iPhone 15 Pro Max από τα 1.499 ευρώ. Αν πάμε ένα χρόνο πίσω και εφόσον επαληθευθούν οι πληροφορίες μας η μείωση τιμής σε σχέση με την προηγούμενη γενιά κυμαίνεται μεταξύ 50 έως 150 ευρώ, ανάλογα με το μοντέλο.