Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον Οκτώβριο όταν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχουμε ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για το αν και πότε θα ξεκινήσει η χρήση του ψηφιακού ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης και η συζήτηση, φυσικά, καλά κρατεί.
Μιλώντας την Τρίτη στη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Φάβιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και, ουσιαστικά, ο άνθρωπος που "τρέχει" το project του ψηφιακού ευρώ αναφέρθηκε και στα θέματα της ασφάλειας.
Η ΕΚΤ, είπε, θα πρέπει να έχει την πληροφορία για το ποσό που διακινήθηκε από ένα ψηφιακό πορτοφόλι σε ένα άλλο. Όμως δεν την ενδιαφέρει η ταυτότητα των συναλλασσόμενων. Η συναλλαγή θα συνοδεύεται από έναν κρυπτογραφημένο κωδικό που όμως θα αλλάζει στην πορεία και δεν θα καθιστά δυνατή την ταυτοποίηση.
Watch again: Executive Board member Fabio Panetta speaks before the @Europarl_EN’s Committee on Economic and Monetary Affairs, highlighting the importance of privacy with a digital euro pic.twitter.com/Ou69Nq92nH
— European Central Bank (@ecb) September 5, 2023
Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει το ψηφιακό ευρώ ως μία εναλλακτική των μετρητών, τα οποία όπως έχουν κατ' επανάληψη δηλώσει στελέχη της θα συνεχίσουν να υφίστανται όπως γνωρίζουμε. Το ψηφιακό ευρώ εμφανίζεται από την ΕΚΤ ως ένας τρόπος να πραγματοποιούν συναλλαγές χωρίς μετρητά ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν σήμερα πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα για διάφορους λόγους. Δεν θα έχει τον χαρακτήρα επενδυτικού προϊόντος, αλλά θα λειτουργεί αποκλειστικά για συναλλαγές.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις, το ψηφιακό πορτοφόλι θα "χωράει" ως και 3.000 ευρώ και οι συναλλαγές θα μπορούν να γίνουν χωρίς την παρέμβαση ενδιάμεσου. Σήμερα, για να γίνει μία συναλλαγή μεσολαβεί μία τράπεζα και, βεβαίως, ένας οργανισμός όπως η Visa ή η MasterCard, η ΕΚΤ θέλει στο ψηφιακό περιβάλλον να υπάρχουν λύσεις αντίστοιχες με αυτές των μετρητών, που χρησιμοποιούνται στις συναλλαγές χωρίς να απαιτείται ενδιάμεσος. Αν όλα πάνε με βάση τα σημερινά σχέδια, το ψηφιακό ευρώ θα είναι διαθέσιμο κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη τριετία. Η ΕΚΤ δεν είναι η μόνη που πειραματίζεται με ψηφιακές εκδοχές του νομίσματός της, καθώς ανάλογες προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλες τις μεγάλες και μεσαίες οικονομίες του πλανήτη.