Ο πόλεμος των ημιαγωγών μόνο σημάδια ύφεσης δεν δείχνει και η Κίνα έτριξε τα δόντια της στη Δύση τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας ότι για λόγους εθνικής ασφαλείας θα περιορίσει τις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου, τα οποία είναι βασικές πρώτες ύλες για την κατασκευή chips αλλά και φωτοβολταϊκών συστημάτων
Οι έμποροι των συγκεκριμένων δύο χημικών στοιχείων θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα στην κινεζική κυβέρνηση για να τους επιτραπεί η εξαγωγή τους στη Δύση. Τόσο το γάλλιο όσο και το γερμάνιο χαρακτηρίζονται από την Ε.Ε. ως κρίσιμης σημασίας πρώτες ύλες για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Είχε προηγηθεί η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να επιβάλει νέους περιορισμούς στην εξαγωγή μηχανημάτων παραγωγής ημιαγωγών στην Κίνα, πράγμα που έκανε έξαλλους τους Κινέζους που απείλησαν με αντίποινα και, όπως φαίνεται, έκαναν την απειλή τους πράξη. Η Ολλανδία είναι η βάση της εταιρείας ASML η οποία κατασκευάζει μονάδες παραγωγής ημιαγωγών και σχετικό εξοπλισμό. Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, χωρίς εξοπλισμό από την ολλανδική εταιρεία είναι δύσκολο να φτιάξει κανείς ολοκληρωμένα κυκλώματα αλλά επίσης είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως για να φτιάξεις ολοκληρωμένα κυκλώματα χρειάζεσαι πρώτες ύλες τις οποίες η Ολλανδία και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν διαθέτουν. Οι Κινέζοι κατηγορούν επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν εκμεταλλεύεται τα δικά της κοιτάσματα γερμανίου και ότι προτιμά να προμηθεύεται τις ποσότητες που χρειάζεται από τους ίδιους. Υπολογίζεται ότι η Κίνα παράγει το 60% των ποσοστήτων γερμανίου που χρησιμοποιεί σήμερα ο πλανήτης. Όσο για το γάλλιο, η Γερμανία έχει κάποια κοιτάσματα, όπως και ο Καναδάς, πάλι όμως την πρωτοκαθεδρία και εδώ την έχουν οι Κινέζοι.
Η επιβολή των περιορισμών στις εξαγωγές των δύο στοιχείων αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή ημιαγωγών από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες με πιθανές παρενέργειες τόσο στη βιομηχανία των ηλεκτρονικών συσκευών όσο και στην αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία μόλις πρόσφατα άρχισε να συνέρχεται από το σοκ της έλλειψης ημιαγωγών κατά τα προηγούμενα χρόνια.