Προειδοποιήσεις Μπάιντεν για την τεχνητή νοημοσύνη

Προειδοποιήσεις Μπάιντεν για την τεχνητή νοημοσύνη

Συντάκτης: Deasy @ 05.04.2023

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ασθενειών και της κλιματικής αλλαγής, αλλά είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι για την κοινωνία, την εθνική ασφάλεια και την οικονομία, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε σύσκεψη με συμβούλους του για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας.

Οι εταιρείες τεχνολογίας, πρόσθεσε, έχουν την ευθύνη για την ασφάλεια των προϊόντων τους προτού αυτά είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Τα κοινωνικά δίκτυα, πρόσθεσε, έχουν ήδη δείξει τι ζημιά μπορεί να προκαλέσουν οι ισχυρές και ανεξέλεγκτες τεχνολογίες.

«Βλέπουμε τον ανίκτυπο στην πνευματική υγεία και την αυτοεκτίμηση κυρίως στους νέους», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοθεσία με την οποία θα μπαίνουν όρια στα προσωπικά δεδομένα που συγκεντρώνουν οι εταιρείες, θα απαγορευτεί η online διαφήμιση που απευθύνεται σε ανηλίκους και θα δοθεί προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια κατά την ανάπτυξη των νέων προϊόντων.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε διατεθειμένος να αναλάβει πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της νομοθέτησης ή της απαγόρευσης χρήσης συγκεκριμένων εργαλείων. Η στάση των ΗΠΑ είναι σαφώς διαφορετική σε σύγκριση με ευρωπαϊκές χώρες, πρωτίστως της Ιταλίας που προχώρησε σε απαγόρευση χρήσης του ChatGPT.