ΙΟΒΕ: Για πρώτη φορά οι συναλλαγές με κάρτα ξεπέρασαν τις αναλήψεις μετρητών

ΙΟΒΕ: Για πρώτη φορά οι συναλλαγές με κάρτα ξεπέρασαν τις αναλήψεις μετρητών

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κοντογιάννη @ 04.04.2023

Μια ακόμα κορυφή πάτησε η χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος στην Ελλάδα, καθώς για πρώτη χρονιά το 2022, η αξία των συναλλαγών με κάρτες ξεπέρασε την αξία των αναλήψεων μετρητών από τα ΑΤΜ, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, που δημοσιεύθηκε χθες. Αναλυτικότερα, η μελέτη «Ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας», παρουσίασε έμπρακτα τις αλλαγές που έφερε η πανδημία στους τρόπους πληρωμής, ιδιαίτερα κατά την περίοδο 2020-2022.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε, οι πληρωμές μέσω κάρτας έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2015 και μετά, λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών, των μέτρων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και της πανδημίας, στην οποία και κορυφώθηκαν.

2022: Οι συναλλαγές με κάρτες ξεπερνούν σε αξία τις αναλήψεις μετρητών

Το 2022 υπήρξε κομβικό έτος, αφού για πρώτη φορά η συνολική αξία των συναλλαγών με ελληνικές χρεωστικές κάρτες, ξεπέρασε την αξία των αναλήψεων μετρητών από τα ΑΤΜ. Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε ότι η χρήση των καρτών επεκτάθηκε ακόμη και για συναλλαγές μικρότερης αξίας. Συγκεκριμένα, η μέση αξία των συναλλαγών ήταν 100 ευρώ το 2019, ενώ το 2022 κάτω από 30. Αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές με κάρτα χρησιμοποιούταν ακόμη και για πολύ μικρά ποσά.

Επιπλέον, στη διάρκεια των έντονων περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας, οι συναλλαγές με μετρητά μειώθηκαν, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν οι συναλλαγές με κάρτα για κάθε είδος αγορών. Ακόμη και μετά την άρση των μέτρων, οι συναλλαγές με χρήση καρτών ήταν υψηλότερες από τα προηγούμενα χρόνια, σε ποσοστό 50%. Ακόμη, σε υψηλότερο επίπεδο από ότι πριν (70%) παρέμειναν και οι διαδικτυακές αγορές, ενώ οι πληρωμές μέσω χρεωστικής κάρτας σε αυτές, υπερδιπλασιάστηκαν.

ΙΟΒΕ: «Εκτόξευση» στη χρήση καρτών και μετά την πανδημία

Να αναφέρουμε επίσης ότι ο αριθμός συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες εξαπλωνόταν ταχύτερα το 2022 (26,4%), σε αντίθεση με το 2019 (18%). Ιδιαίτερα για τις διαδικτυακές αγορές, η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αφού το 2022 οι συναλλαγές μέσω κάρτας αυξανόταν κατά 59,3% πιο γρήγορα από τη δραστηριότητα στο λιανικό εμπόριο. Αντίθετα, το αντίστοιχο πόσοστό εξάπλωσης το 2019 ήταν μόλις στα 44,8%.

Όσον αφορά το είδος των συναλλαγών, ο κλάδος που κατέχει τα πρωτεία είναι το φαγητό και η εστίαση. Τα περιοριστικά μέτρα και η πανδημία, οδήγησε σε αύξηση των online πληρωμών για τις παραγγελίες φαγητού την περίοδο 2019-2022. Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνήθεια των καταναλωτών να αποφεύγουν τις συναλλαγές με μετρητά, η οποία παρέμεινε μέχρι και το 2022.

18η η Ελλάδα στη χρήση καρτών στην ΕΕ

Τέλος, βάσει όσων στοιχείων δημοσιοποίησε η εν λόγω έρευνα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 18η θέση ανάμεσα στα 27 Κράτη – Μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα χαμηλή «επίδοση» που οφείλεται κυρίως σε ορισμένους τομείς όπως οι υπηρεσίες, όπου οι συναλλαγές με κάρτα είναι ακόμη περιορισμένες.