Το μαχαίρι στον λαιμό του TikTok βάζει η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία κάνει στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο μία πρόταση που δύσκολα θα μπορεί να απορρίψει: Να απαγκιστρωθεί πλήρως από την κινεζική ByteDance στην οποία ανήκει σήμερα και να βρει νέους ιδιοκτήτες. Αλλιώς καραδοκεί η δαμόκλειος σπάθη της γενικής απαγόρευσης της χρήσης του TikTok πρώτα στις Ηνωμένες Πολιτείες και... βλέπουμε για μετά.
Βεβαίως αυτό το λες εύκολα αλλά δεν ξέρουμε πόσο εύκολα μπορεί να γίνει. Η πλατφόρμα που έχει σαρώσει τη Δύση και την Ανατολή τα τελευταία χρόνια είναι φυσικό να έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των διαφημιστικών εταιρειών, με αποτέλεσμα η αξία της να εκτιμάται στα 50 δισ. δολάρια.
Δηλαδή, το TikTok είναι λίγο πιο ακριβό από το Twitter που το αγόρασε ο Elon Musk για 44 δισ. δολάρια.
Όμως ποιος θα μπορούσε να δώσει 50 δισ. για το TikTok; Οι εταιρείες που ήδη διαθέτουν κοινωνικά δίκτυα μπορεί να το θέλουν αλλά μάλλον δεν θα μπορούν καθώς θα πέσουν πάνω στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ και ακολούθως της Ευρώπης. Βεβαίως υπάρχει και η επιλογή του Χρηματιστηρίου αλλά εκεί δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρξει πλήρης απεξάρτηση του TikTok από τις κινεζικές του ρίζες. Η δε ByteDance -η εταιρεία στην οποία ανήκει σήμερα το TikTok- μπορεί να θέλει να βρει μια λύση αλλά μάλλον θα πρέπει να ρωτήσει την κινεζική κυβέρνηση και να πάρει το πράσινο φως πριν κάνει οποιαδήποτε κίνηση.
Μιλώντας για φως, το TikTok έχει ήδη απαγορευτεί στις υπηρεσιακές συσκευές κρατικών αξιωματούχων στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ηνωμένο Βασίλειο.