Το ChatGPT έγραψε το δικό του... βιβλίο

Το ChatGPT έγραψε το δικό του... βιβλίο

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κοντογιάννη @ 22.02.2023

Κι εκεί που νομίζαμε πως τα είχαμε δει όλα με το ChatGPT, η είδηση που δημοσιοποίησαν χθες τα Αμερικανικά μέσα, έρχεται να μας διαψεύσει. Το δημοφιλές chatbot κατάφερε να δημιουργήσει το δικό του… βιβλίο!

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Ο Brett Schickler, πωλητής στη Νέα Υόρκη, ξεκίνησε να περιεργάζεται τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς ωστόσο να φαντάζεται ότι θα μπορέσει να εκδώσει το δικό του βιβλίο. Μέσα από τη χρήση του ChatGPT ωστόσο, η ιδέα της συγγραφής ενός βιβλίου έμοιαζε ολοένα και πιο εύκολη και όπως ανέφερε κι ο ίδιος, σκέφτηκε αμέσως πως πρέπει να το δοκιμάσει.

Το αποτέλεσμα; Χρησιμοποιώντας το λογισμικό AI, ο Schickler δημιούργησε ένα εικονογραφημένο παιδικό ηλεκτρονικό βιβλίο 30 σελίδων μέσα σε λίγες ώρες, προσφέροντας το προς πώληση τον Ιανουάριο μέσω της Amazon.com!

Το "The Wise Little Squirrel: A Tale of Saving and Investing", όπως ονομάστηκε το βιβλίο, διατίθεται στο κατάστημα Amazon Kindle για 2,99 δολάρια (ή 9,99 για μια έντυπη έκδοση) – και μέχρι στιγμής έχει αποφέρει  στον Schickler λιγότερο από 100 δολάρια. Αν και το ποσό μπορεί να μην ακούγεται κάτι αξιοσημείωτο, είναι θα λέγαμε μια αρκετά καλή προτροπή για να δημιουργήσει κι άλλα βιβλία, χρησιμοποιώντας το εν λόγω λογισμικό. Μάλιστα, ο ίδιος βλέπει ένα αρκετά αισιόδοξο μέλλον για αυτού του είδους τη συγγραφή, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μπορώ να δω ανθρώπους να κάνουν μια ολόκληρη καριέρα από αυτό».


Φρενήρη… συγγραφής

Ουσιαστικά, ο Schickler έχει ξεκινήσει ένα νέο κίνημα που δοκιμάζει τις ικανότητες και το τι πραγματικά μπορεί μα προσφέρει το ChatGPT στο πεδίο της συγγραφής. Βέβαια, αξίζει να αναφέρουμε δεν έκανε εκείνος την αρχή,  ότι ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου, υπήρχαν πάνω από 200 ηλεκτρονικά βιβλία στο κατάστημα Kindle της Amazon, με το ChatGPT ως συγγραφέα ή συν-συγγραφέα και αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά. Υπάρχει ακόμη και ένα νέο υπο-είδος στην Amazon: «Βιβλία σχετικά με τη χρήση του ChatGPT, γραμμένα εξ ολοκλήρου από το ChatGP».

Όλη αυτή η φρενήρη συγγραφής που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες, έχει παρακινήσει αρκετούς επίδοξους μυθιστοριογράφους, οι οποίοι στρέφονται στο chatGPT για να αναζητήσουν βοήθεια στη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων. Μάλιστα, μια αξιοπερίεργη εξέλιξη είναι ότι έχουν κυκλοφορήσει σε Youtube& TikTok βοηθητικά βίντεο που δείχνουν πως να δημιουργήσεις ένα βιβλίο από την αρχή μέσα σε λίγες ώρες. Όσο για τα θέματα, υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία: προγράμματα γρήγορου πλουτισμού, συμβουλές δίαιτας, συμβουλές κωδικοποίησης λογισμικού μέχρι και… συνταγές.


Η απειλή για τα βιβλία & ο «φόβος» των συγγραφέων

Όπως ήταν φυσικό ωστόσο, η ραγδαία αύξηση τέτοιου είδους βιβλίων, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην κοινότητα των συγγραφέων, οι οποίοι βλέπουν μια υπαρκτή απειλή για τα εργα τους, μιας και πλέον δεν γνωρίζουμε τη μορφή που θα έχει το συγκεκριμένο επάγγελμα στο μέλλον. «Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει πραγματικά να ανησυχούμε. Αν αυτά τα βιβλία πλημμυρίσουν την αγορά, πολλοί συγγραφείς θα μείνουν χωρίς δουλειά», δήλωσε η Mary Rasenberger, εκτελεστική διευθύντρια της ομάδας συγγραφέων της Ένωσης Συγγραφέων. «Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να μετατρέψει την τεχνητή νοημοσύνη από χειροτεχνία σε εμπόρευμα» επισήμανε.