Η Ευρώπη ποντάρει (και) στα chips

Η Ευρώπη ποντάρει (και) στα chips

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 27.01.2023

Το επενδυτικό πρόγραμμα-μαμούθ της κυβέρνησης Μπάιντεν ύψους 369 δισ. δολαρίων απειλεί να αφήσει την Ευρώπη πίσω στην τεχνολογική κούρσα, πράγμα που κάνει ορισμένους πολιτικούς να μην αισθάνονται ιδιαίτερα άνετα.

Καθώς "είναι πολλά τα λεφτά..." η Γαλλία ζητάει από τους υπόλοιπους 26 εταίρους να διαμορφώσουν μια στρατηγική "Made in Europe" ώστε αφενός οι μεγάλες βιομηχανίες να παραμείνουν στη Γηραιά Ήπειρο, αγνοώντας τις αμερικανικές Σειρήνες των επιδοτήσεων και αφετέρου να προσελκύσουν ισχυρά ονόματα από διάφορους κλάδους. Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε κινείται και η σχεδιαζόμενη νέα νομοθεσία για την κατασκευή chips, η οποία φαίνεται ότι "έπεισε" την Intel να επενδύσει 88 δισ. δολάρια στην Ευρώπη για την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, καθώς και για την ίδρυση κέντρων έρευνας και ανάπτυξης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν μεν συμφωνήσει ότι η ΕΕ πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τρίτους προμηθευτές πρώτων υλών, αλλά αυτό ευκολότερα λέγεται παρά γίνεται. Η πρόσφατη ανεύρεση κοιτασμάτων σπάνιων γαιών στην αρκτική Σουηδία προκαλεί αισιοδοξία για μείωση της εξάρτησης από την Κίνα, η οποία έχει σήμερα τον πρώτο λόγο στην εξόρυξη των συγκεκριμένων δυσεύρετων πρώτων υλών. Η γαλλική προεδρία θέλει να ληφθούν μέτρα ώστε οι ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ, μπαταριών και άλλων προϊόντων να μην περάσουν στην Ασία ή την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Ζητά επίσης τη σύμπλευση των εταίρων για την κατασκευή ημιαγωγών, λαμβάνοντας ,μάλλον, υπόψιν ότι στην αλυσίδα παραγωγής των σημερινών chips πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος της ολλανδικής ASML. Η εταιρεία παράγει τα πιο προηγμένα συστήματα λιθογραφίας τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή chips και όλοι αντιλαμβάνονται πως είναι κομβικό θέμα να παραμείνει στην Ευρώπη.

Πρόθεση της Γαλλίας είναι η στρατηγική "Made in Europe" να τεθεί προς συζήτηση κατά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών στις 9-10 Φεβρουαρίου.