Microsoft: Διευρύνει την πρόσβαση στην πλατφόρμα ΑΙ, chatGPT

Microsoft: Διευρύνει την πρόσβαση στην πλατφόρμα ΑΙ, chatGPT

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κοντογιάννη @ 18.01.2023

Η Microsoft ετοιμάζεται να διευρύνει την πρόσβαση στο ChatGPT, το chat bot που έχει κατακτήσει το διαδίκτυο τους τελευταίους μήνες. Όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα του Engadget, η τεχνολογία της OpenAI, της startup που ανέπτυξε το λογισμικό της εφαρμογής, πλέον είναι ευρέως διαθέσιμη. Αν και μέχρι τώρα ήταν προσβάσιμη μόνο σε περιορισμένο αριθμό εταιρικών πελατών μέσω του Azure OpenAI Service, η κίνηση αυτή για γενική χρήση, αναμένεται να προσελκύσει πλήθος νέων χρηστών για το ChatGPT.

Υπενθυμίζουμε ότι το ChatGPT κυκλοφορεί ήδη από το Νοέμβριο και ουσιαστικά είναι τύπος chatbot που χρησιμοποιεί ένα μοντέλο επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που ονομάζεται Generative Pre- trained transformer (GPT), ώστε να δημιουργεί κείμενο σε μορφή απαντήσεων.

Τα μοντέλα GPT τροφοδοτούνται από τεχνητή νοημοσύνη και έχουν εκπαιδευτεί σε διάφορα είδη κειμένου, ώστε να μπορούν να δίνουν απαντήσεις, αρκετά παρόμοιες με αυτές που θα έδινε ένας άνθρωπος. Μπορούν δηλαδή σε μια δεδομένη ακολουθία, να προβλέψουν την επόμενη λέξη, ώστε η συνομιλία να μοιάζει όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική.


Επένδυση 10 δισ. στην OpenAI

Ακόμη, όπως διέρρευσε πριν λίγες ημέρες, η Microsoft βρίσκεται σε συζητήσεις για να προχωρήσει σε επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία OpenAI. Σύμφωνα με αναφορές του Reuters, η κυοφορούμενη επένδυση της Microsoft θα ανεβάσει την αποτίμηση της OpenAI στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για μια επένδυση που ουσιαστικά θα αποτελέσει τη δεύτερη που έχει πραγματοποιήσει η Microsoft στην OpenAI, έχοντας τοποθετήσει στο παρελθόν (2019) ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η νέα επένδυση θα ανεβάσει το ποσοστό της Microsoft στο μετοχικό κεφάλαιο της OpenAI στο 49%. 


Το ChatGPT στην εργασία

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι προοπτικές που δημιουργούν τέτοιου είδους πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης έχουν προσελκύσει κι άλλες τεράστιες επενδύσεις προς τις startup που τις παράγουν. Για παράδειγμα, ορισμένες εταιρίες μάρκετιγνκ έχουν ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα λογισμικά, για να δουν αν μπορούν να παράγουν πιο δημιουργικό περιεχόμενο για λογαριασμό πελατών.

Βέβαια, εκτός από τα πειράματα για τη συνεισφορά του ChatGPT στον εργασιακό τομέα, πραγματοποιούνται παράλληλα συνεχείς έλεγχοι από τη Microsoft προκειμένου να διασφαλιστεί η ενδεδειγμένη λειτουργία του εν λόγω συστήματος και να αποκλειστούν τυχόν φαινόμενα παραπλανητικής χρήσης. Να μην χρησιμοποιείται δηλαδή η πλατφόρμα για παραγωγή επιβλαβούς και κακόβουλου περιεχομένου.