Η σουηδική εταιρεία εξόρυξης LKAB ισχυρίζεται ότι έφερε στο φως το μεγαλύτερο κοίτασμα οξειδίων σπάνιων γαιών στην Ευρώπη. Πρόκειται για ορυκτά σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται κυρίως στην παραγωγή ηλεκτρονικών οχημάτων και γενικά ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση της, στην περιοχή Kiruna στη Βόρεια Σουηδία, ανακαλύφθηκαν περισσότεροι από ένας τόνοι οξειδίων σπάνιων γαιών. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το συγκεκριμένο εύρημα, αφού αποτελεί μια ανακάλυψη με θετικό αντίκτυπο, όχι μόνο στη Σουηδία και το Σουηδικό λαό αλλά και στην Ευρώπη και το περιβάλλον γενικότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της LKAB, Jan Moström.
Στο επίκεντρο η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας
Μέχρι σήμερα στην εν λόγω αγορά «πρωταγωνιστεί» η Κίνα, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας αντιπροσωπεύει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής. Λόγω του ότι στην Ευρώπη δεν πραγματοποιείται εξόρυξη σπάνιων γαιών, η Κίνα προμηθεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση με ορυκτά σε ποσοστό 98%.
Ωστόσο, όπως τόνισε η εταιρεία, η ραγδαία ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, θα αυξήσει κατά πολύ τη ζήτηση για τέτοιου είδους υλικά, οδηγώντας κι άλλες χώρες σε τέτοιου είδους εξορύξεις. «Δεδομένων των γεωπολιτικών εντάσεων, η εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα θα εντείνει ακόμη περισσότερο την ευπάθεια της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, δημιουργώντας προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού» πρόσθεσε.
Ουσιαστικά, όπως διαμήνυσε και η κυβέρνηση της Σουηδίας το συγκεκριμένο ορυχείο που εντοπίστηκε, αρχικά θα συμβάλει στην αυτάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την «απεξάρτηση» από την Κίνα και τη Ρωσία. «Απαραίτητη προϋπόθεση για τον εξηλεκτρισμό των κοινωνιών είναι μας, είναι να ενισχύσουμε την βιομηχανία της Ευρώπης και να εξασφαλίσουμε ένα πλεονάζον απόθεμα» δήλωσε χαρακτηριστικά η Έμπα Μπους, υπουργός Ενέργειας, Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Σουηδίας.
Χρονοβόρα η διαδικασία εξόρυξης
Βέβαια, να σημειωθεί πως η εξόρυξη των εν λόγω κοιτασμάτων δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο δημοσίευμα του BBC News, η LKAB θα καταθέσει αίτηση για τη σχετική άδεια εξόρυξης εντός του 2023. Μέχρι ωστόσο να ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις και οι διαδικασίες αξιολόγησης, ώστε να παραδοθούν τα πρώτα υλικά στην αγορά, είναι πιθανό να περάσουν 10 έως και 15 χρόνια.