Αποκαλύφθηκαν και έρχονται Ελλάδα στις 23 Σεπτεμβρίου τα iPhone 14

Αποκαλύφθηκαν και έρχονται Ελλάδα στις 23 Σεπτεμβρίου τα iPhone 14

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 08.09.2022

Ευχάριστες (και μη) εκπλήξεις επιφύλασσε η Apple για τη νέα σειρά του iPhone, με τα τέσσερα μοντέλα του iPhone 14 να αφήνουν ανάμεικτες εντυπώσεις. Από τη μία πλευρά τα δύο Pro μοντέλα (iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max) φέρνουν μαζί τους σημαντικές αναβαθμίσεις, χωρίς αύξηση τιμής (σε σχέση με την προηγούμενη γενιά - κρατήστε βέβαια μικρό καλάθι για την ευρωπαϊκή αγορά) και από την άλλη τα iPhone 14 και iPhone 14 Plus έρχονται με τον προηγούμενο επεξεργαστή. Μια κίνηση που κάνει για πρώτη φορά η αμερικανική εταιρεία, ίσως λόγω του πληθωρισμού ίσως και λόγω της στενότητας που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές στην αλυσίδα τροφοδοσίας υλικών. Για να χρυσώσει το χάπι βέβαια η Apple αναφέρει ότι ο επεξεργαστής Α15 Bionic προσφέρει αισθητά καλύτερες επιδόσεις από όλα τα smartphones της αγοράς ανεξαρτήτου κόστους.

Μιας και είπαμε για «χάπι», το θυμάστε το μεγάλο notch στην οθόνη του iPhone στις προηγούμενες γενιές; Ε, η Apple το αντικατέστησε (επιτέλους) στα δύο Pro μοντέλα με ένα μικρότερο που υιοθετεί το σχήμα «χαπιού». Μάλιστα, σε μια άψογη συνεργασία με το νέο λειτουργικό iOS 16, οι ειδοποιήσεις από διάφορες εφαρμογές αναδύονται από το notch και όχι όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Πάμε στα πιο σημαντικά, με την Apple να φέρνει στη νέα γενιά του iPhone τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρων όταν η συσκευή βρίσκεται εκτός εμβέλειας σήματος κινητής τηλεφωνίας. Η λειτουργία ονομάζεται Emergency SOS, με την αμερικανική εταιρεία να επισημαίνει ότι χρειάζονται λιγότερα από 15 δευτερόλεπτα για την αποστολή ενός μηνύματος με ιδανικές καιρικές συνθήκες. Η συγκεκριμένη λειτουργία/υπηρεσία είναι για την ώρα διαθέσιμη αποκλειστικά στις ΗΠΑ.

Πιάνοντας τα επιμέρους μοντέλα ξεχωριστά, τα οικονομικά iPhone 14 και iPhone 14 Plus συνιστούν μια αλλαγή πολιτικής για την αμερικανική εταιρεία. Είπαμε πριν για τον επεξεργαστή, εξίσου σημαντικό είναι ότι η Apple αντικατέστησε τη mini έκδοση με ένα «οικονομικό» μεγάλο μοντέλο (το Plus) στις 6,7 ίντσες.

Σε ότι αφορά τις φωτογραφικές επιδόσεις, στα iPhone 14 και iPhone 14 Plus συναντάμε μια ευρυγώνια και μία υπερευρυγώνια κάμερα ανάλυσης 12ΜΡ. Η πρώτη είναι σημαντικά αναβαθμισμένη σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, προσφέροντας σταθεροποίηση εικόνας, σημαντική βελτίωση της ποιότητας των λήψεων σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και ταχύτερη λήψη με την λειτουργία Night Mode ενεργοποιημένη. Η εγγραφή βίντεο αποκτά νέα λειτουργία σταθεροποίησης με την ονομασία Action Mode.

Η Apple ανακοίνωσε ότι το iPhone 14 θα κυκλοφορήσει στις 16 Σεπτεμβρίου (στις ΗΠΑ και άλλες αγορές) με αρχική τιμή 799 δολάρια, ενώ το iPhone 14 Plus στις 7 Οκτωβρίου με τιμή 899 δολάρια.

Περνώντας τώρα στα Pro μοντέλα, εδώ συναντάμε το νέο επεξεργαστή A16 Bionic, με την Apple να υπερθεματίζει σχετικά με τις επιδόσεις που προσφέρει. Φωτογραφικά η εταιρεία αναβάθμισε τις δυνατότητες των Pro μοντέλων με καλύτερους αισθητήρες, αλλά και μεγαλύτερη ανάλυση στην κύρια κάμερα, η οποία αναβαθμίστηκε στα 48ΜΡ. Η συγκεκριμένη συνοδεύεται από αισθητήρα το μέγεθος του οποίου είναι κατά 65% μεγαλύτερος από τον προηγούμενο. Μαζί με την κύρια, στη γνωστή διάταξη της πλάτης συναντάμε επίσης τις γνωστές συνοδευτικές κάμερες: την υπερευρυγώνια των 12ΜΡ και μία telephoto επίσης 12ΜΡ.

Αισθητά καλύτερη είναι και η οθόνη των δύο αυτών μοντέλων. Σε φωτεινότητα (1600nits σε εσωτερικούς χώρους και 2000nits σε εξωτερικούς χώρους), σε εξοικονόμηση ενέργειας (ο ρυθμός ανανέωσης πέφτει στο 1Hz όταν δεν είναι σε χρήση), ενώ για πρώτη φορά έρχεται και η γνωστή από το Android στρατόπεδο Always-On Display λειτουργία.

Και τα δύο μοντέλα θα κυκλοφορήσουν στις 16 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, με τις τιμές τους να διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι: από 999 δολάρια για το iPhone 14 Pro και από 1099 δολάρια για το iPhone Pro Max.

Και η Ελλάδα; Σύμφωνα με πληροφορίες στη χώρα μας θα δούμε τα τρία μοντέλα (iPhone 14, iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max) στις 23 Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως για την ώρα να γίνονται γνωστές οι τιμές τους. To iPhone 14 Plus θα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά μέσα στον Οκτώβριο.