Η NSO Group που έγινε ευρύτατα γνωστή για το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus ανακοίνωσε την Κυριακή την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της.
Καθήκοντα επικεφαλής στην εταιρεία, μετά την παραίτηση του Σαλέβ Χούλιο αναλαμβάνει ο γενικός διευθυντής Γιαρόν Σοχάτ, ενώ όπως έγινε γνωστό περίπου 100 υπάλληλοι της NSO θα δουν την πόρτα της εξόδου στο πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης.
Η NSO βρίσκεται αντιμέτωπη με νομικές περιπέτειες μετά από κατηγορίες για κακή χρήση του Pegasus από κυβερνήσεις και κρατικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο. Η εταιρεία υποστηρίζει πως δίνει το λογισμικό της μόνο σε έμπιστες και νόμιμες κυβερνήσεις αλλά δεν δίνει επιπλέον πληροφορίες για το πελατολόγιό της.
Σε γραπτή του δήλωση ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος ανέφερε πως η NSO θα διασφαλίσει πως οι τεχνολογίες της θα χρησιμοποιούνται για τους σωστούς σκοπούς. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας από τον Ιούλιο του 2021, το Pegasus είχε φτάσει στα χέρια αυταρχικών κυβερνήσεων που το χρησιμοποίησαν για να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες πολιτικών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής που εξετάζει τις καταγγελίες για χρήση του Pegasus και στην Ευρώπη, μετά από τις αποκαλύψεις πως ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα των οποίων τα τηλέφωνα είχαν παγιδευτεί. Ηδη η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν παραδεχτεί τη χρήση του Pegasus, ενώ σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, αξιωματούχοι της NSO Group έχουν αναφέρει πως το λογισμικό τους έχει αγοραστεί από 12 χώρες της Ε.Ε. ανάμεσά τους και από την Ελλάδα.