Οι εξορύξεις κρυπτονομισμάτων κοστίζουν στο Τέξας

Οι εξορύξεις κρυπτονομισμάτων κοστίζουν στο Τέξας

Συντάκτης: Deasy @ 25.07.2022

Η Ευρώπη υποφέρει από άκρη σε άκρη από τη ζέστη, τα μηνύματα για την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο επιτακτικά, πυρκαγιές σαρώνουν τις χώρες της Μεσογείου, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που θέτουν΄αλλες προτεραιότητες.

Το Τέξας έχει γίνει ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για όσους "εξορύσσουν" κρυπτονομίσματα και στο προσεχές διάστημα σχεδιάζονται δέκα μεγάλες μονάδες επεξεργασίας δεδομένων που υπολογίζεται πως θα καταναλώνουν 18 GW ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα η Πολιτεία του Τέξας χρειάζεται γύρω στα 80 GW και η προοπτική της ανάπτυξης τόσο ενεργοβόρων υποδομών προκαλεί μια κάποια ανησυχία, όπως διαβάζουμε στο NBC.

Το Τέξας έχει κάποιες ιδιομορφίες σε σχέση με άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ και, όσον αφορά στην ενέργεια, χαρακτηρίζεται από την έλλειψη διασύνδεσης με τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας των γειτονικών του Πολιτειών. Καλή η αυτονομία αλλά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης της ζήτησης από αλλού, όπως κάνουμε ας πούμε εδώ στην Ευρώπη.

Οι εγκαταστάσεις εξόρυξης που λειτουργούν ήδη στο Τέξας έχουν κάνει συμφωνία να κατεβάζουν τους διακόπτες κατά τις ώρες αιχμής και όταν η ζήτηση φτάνει σε οριακό επίπεδο και για αυτή τους την πράξη λαμβάνουν αποζημίωση. Την οποία αποζημίωση οι εταιρείες ενέργειας ισοφαρίζουν αυξάνοντας την τιμή του ρεύματος στους υπόλοιπους καταναλωτές. Εκπρόσωποι των μονάδων εξόρυξης υποστηρίζουν πως η δραστηριότητά τους κάνει καλό στο Τέξας διότι προωθεί την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο ή τον ήλιο. Λίγο παράξενη λογική... Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι μιας περιοχής της Πολιτείας ζητούν τη ματαίωση του σχεδίου για την εγκατάσταση μιας μονάδας εξόρυξης κοντά τους. Υποστηρίζουν πως κάθε ημέρα η μονάδα θα καταναλώνει 1 GW ηλεκτρικής ενέργειας, που σε ώρες αιχμής θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες 200.000 νοικοκυριών.