Παρατείνεται έως το 2032 η δωρεάν περιαγωγή εντός ΕΕ

Παρατείνεται έως το 2032 η δωρεάν περιαγωγή εντός ΕΕ

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κοντογιάννη @ 04.07.2022

Επέκταση έως το 2032 θα λάβει η νομοθεσία για τη δωρεάν περιαγωγή (roaming) που ισχύει τα τελευταία χρόνια για όλες τις χώρες της ΕΕ. Πρόκειται για την απόφαση που εφαρμόστηκε πρώτη φορά το 2017 και επιτρέπει σε όλους τους Ευρωπαίους χρήστες να χρησιμοποιούν κανονικά το πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας, αλλά και τα δεδομένα σε κάθε χώρα εντός ΕΕ.

Αναλυτικότερα, εκτός από την παράταση, η δωρεάν περιαγωγή παίρνει νέα διάσταση. Πλέον όλοι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν την ίδια συνδεσιμότητα που έχουν οι χρήστες στη χώρα τους, αν είναι εφικτό. Για παράδειγμα, αν ένας ταξιδιώτης έχει πρόσβαση σε δίκτυα 5G στη χώρα του, να το διατηρεί και σε όποια χώρα επισκέπτεται.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η επίτροπος Margrethe Vestager, η εν λόγω υποχρέωση προκύπτει έπειτα από σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε εντός του 2021 σχετικά με το δίκτυο σύνδεσης εντός ΕΕ. Πολλοί από τους χρήστες που συμμετείχαν, δήλωσαν πως όταν επισκέπτονταν άλλες χώρες παρατηρούσαν ότι η ταχύτητα στο internet μειωνόταν σημαντικά.

Επιπλέον, ήδη από την 1η Ιουλίου όλες οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας είναι υποχρεωμένες να ανανεώσουν τις ιστοσελίδες τους με τις απαραίτητες πληροφορίες για τη σύνδεση του δικτύου τους σε άλλες χώρες αλλά και για τυχόν έξτρα χρεώσεις. Ακόμη, οφείλουν να παρέχουν επαρκή ενημέρωση με γραπτό μήνυμα ή με κάποια εφαρμογή για τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό, όπως πχ ο αριθμός 122, τον οποίο μπορείς να καλέσεις από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με την αποχώρηση της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ισχύει η δωρεάν περιαγωγή είτε εντός Αγγλίας για τους χρήστες άλλων ευρωπαϊκών χωρών είτε για τους Άγγλους όταν επισκέπτονται κάποιο κράτος-μέλος της ΕΕ.