Ο κοινός φορτιστής έρχεται και στις ΗΠΑ

Ο κοινός φορτιστής έρχεται και στις ΗΠΑ

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κοντογιάννη @ 23.06.2022

Η εφαρμογή του κοινού φορτιστή, μια πρόταση που πρόσφατα ψήφισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έρχεται και στις ΗΠΑ. Ειδικότερα,  οι Αμερικανοί Γερουσιαστές Έντουαρτ Μάρκι και Ελίζαμπεθ Γουόρεν απέστειλαν επιστολή προς τον Υπουργό Εμπορίου, ώστε να προχωρήσει σε κατοχύρωση μιας τέτοιας νομοθεσίας και για την Αμερικανική αγορά.

Σκοπός είναι να υιοθετηθεί μια κοινή θύρα φόρτισης, να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα αλλά και να ωφεληθούν οι καταναλωτές. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιούν ένα φορτιστή τόσο για τάμπλετ αλλά και smartphone δεν θα επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει μεγαλύτερη διευκόλυνση.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της σχετικής νομοθεσίας, η οποία θα υποχρεώσει όλους τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών να χρησιμοποιούν το πρότυπο USB-C στα προϊόντα που κατασκευάζουν. Μία νομοθεσία που επηρεάζει κατά κύριο λόγο την Apple, η οποία χρησιμοποιεί τη lightning θύρα, και η οποία κατά καιρούς έχει δηλώσει ότι ένας κοινός φορτιστής αποτελεί εμπόδιο στην καινοτομία. Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης της νέας νομοθεσίας οι κατασκευαστές θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να εναρμονιστούν.