Με τρενάκι του λούνα παρκ μοίαζει τα τελευταία 24ωρα η πορεία του Bitcoin που το Σάββατο έπεσε στα 17.800 δολάρια, ανέκαμψε ελαφρώς την Κυριακή και τη Δευτέρα το πρωί έπεσε πάλι κάτω από τα 20.000 δολάρια για να ανακάμψει εκ νέου. Οσοι παρακολουθούν την ισοτιμία του Bitcoin αλλά και άλλων κρυπτονομισμάτων είναι πολύ πιθανό να χρειάζονται... δραμαμίνες.
Τα συνεχόμενα πάνω-κάτω δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου μαζοχιστικού ή σαδιστικού οίστρου των επενδυτών αλλά αποτέλεσμα του γενικότερου "σφιξίματος" (για να το θέσουμε τεχνικά) στις διεθνείς χρηματαγορές. Όλα φαίνεται πως ξεκινούν από τον ξέφρενο πληθωρισμό που οδηγεί τις κεντρικές τράπεζες σε αυξήσεις επιτοκίων που με τη σειρά τους κόβουν την όρεξη για έντονο ρίσκο.
Επειδή τα κρυπτονομίσματα χαρακτηρίζονται ως τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου πολλοί αναζητούν την πόρτα της εξόδου αλλά διαπιστώνουν πως αυτή είναι... κλειδωμένη. Την περασμένη Παρασκευή ένα μεγάλο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στην Ασία ανακοίνωσε πως παγώνει τις αναλήψεις, δηλαδή τη μετατροπή από κρυπτονόμισμα σε συμβατικό νόμισμα, γεγονός που ενίσχυσε τη νευρικότητα ή τον πανικό των επενδυτών.
Παρά την ανάκαμψη και τη σταθεροποίησή του πάνω από τα 20.000 δολάρια, το Bitcoin βρίσκεται πολύ μακριά από το ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων του Νοεμβρίου 2021. Εχει χάσει, επίσης, το 55% της αξίας του από τον Ιανουάριο και έχει υποχωρήσει κατά 35% έναντι του δολαρίου μόνο τον τελευταίο μήνα. Τουλάχιστον μία εταιρεία επενδύσεων προσπαθεί να βρει τρόπο να συνεχίσει τη λειτουργία της και εξετάζει ακόμα και την πώληση περιουσιακών της στοιχείων, ενώ κάποιοι περισσότερο απαισιόδοξοι εκτιμούν πως οι συνθήκες ωριμάζουν για ένα 2008, όταν η κρίση των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ οδήγησε σε μια διεθνή αναταραχή την οποία θυμόμαστε πάρα πολύ καλά στην Ελλάδα αφού μας οδήγησε στον τριπλό κύκλο των μνημονίων.