Δεν είναι μυστικό, οι κεντρικές τράπεζες δεν καλοβλέπουν τα κρυπτονομίσματα και την ίδια αρνητική άποψη έχουν και πρόσωπα όπως ο Γουόρεν Μπάφετ. Ο 91χρονος επενδυτής δεν μάσησε τα λόγια του το περασμένο Σάββατο όταν στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire, τα ηνία της οποίας κρατάει ο ίδιος σφιχτά, είπε πως δεν θα έδινε ούτε 25 δολάρια για όλα τα Bitcoin του κόσμου.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας δεν έχει ερωτηθεί πόσα θα έδινε ο ίδιος για τα Bitcoin, η κεφαλαιακή αξία των οποίων είναι σήμερα στα 700 δισ. δολάρια. Όμως σε ομιλία του την Πέμπτη έδειξε τις κατευθύνσεις που υποστηρίζει τόσο ο ίδιος και, προφανώς, η ΕΚΤ.
«Η δημιουργία ψηφιακού νομίσματος από τις Κεντρικές Τράπεζες είναι η νέα πρόκληση και η απάντηση στα ασταθή και επικίνδυνα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα κρυπτονομίσματα του ιδιωτικού τομέα, μαζί βεβαίως με την αποτελεσματική εποπτεία του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων» ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας. Βεβαίως στη δήλωσή του μπορείς να διακρίνεις δύο σημεία. Αφενός τα κρυπτονομίσματα εμφανίζονται ως ασταθή και επικίνδυνα αφετέρου ο ίδιος υποστηρίζει την επιβολή ελέγχου στα κρυπτονομίσματα, προφανώς από τις κεντρικές τράπεζες. Πιθανολογούμε πως αν συμβεί κάτι τέτοιο τα κρυπτονομίσματα θα σταματήσουν να είναι ασταθή και επικίνδυνα.
Στο βάθος, βέβαια, βρίσκεται η υπόθεση των ψηφιακών νομισμάτων, δηλαδή των ψηφιακών αντίστοιχων του ευρώ ή του δολαρίου. Σε συνέντευξή του στην ιταλική La Stampa ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σχολίασε πως η σημερινή αξία των κρυπτονομισμάτων ξεπερνά εκείνη των στεγαστικών δανείων που προκάλεσε την κρίση του 2008. Για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων είπε πως «γνωρίζουμε λίγα. Το να ζεις με έναν τέτοιο άγνωστο παράγοντα δεν είναι σοφό. Η αύξηση των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων αποκαλύπτει μια ανεκπλήρωτη ζήτηση για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και αμεσότητα πληρωμών. Αυτή η ζήτηση πρέπει να ικανοποιηθεί, και αν οι κεντρικές τράπεζες και οι ρυθμιζόμενοι διαμεσολαβητές δεν το κάνουν, θα το κάνουν άλλοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ εργάζεται πάνω σε ένα ψηφιακό νόμισμα. Το ψηφιακό ευρώ, σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα θα είναι ένα υγιές, αξιόπιστο μέσο πληρωμής προς το δημόσιο συμφέρον. Όπως είναι τα μετρητά, αλλά σε ψηφιακή μορφή».
Οσο για το χρονοδιάγραμμα, ο Φ. Πανέτα ανέφερε πως το 2023 θα παρουσιαστεί ένα πρωτότυπο του ψηφιακού ευρώ και πως η κανονική έκδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 4-5 χρόνια από σήμερα.