Ισπανία: νέα υπόθεση μαζικής παρακολούθησης μέσω smartphone

Ισπανία: νέα υπόθεση μαζικής παρακολούθησης μέσω smartphone

Το Pegasus «πετάει» και στην Ισπανία.

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 04.05.2022

Σάλο προκαλεί στην Ισπανία η αποκάλυψη πως τουλάχιστον 200 αριθμοί κινητών τηλεφώνων αποτέλεσαν στόχο αγνώστων που χρησιμοποιούν το διαβόητο λογισμικό κατασκοπείας Pegasus.

Πιθανολογείται πως πίσω από την απόπειρα κατασκοπίας βρίσκεται το Μαρόκο, οι σχέσεις του οποίου με την Ισπανία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες. Η κυβέρνηση της βορειοαφρικανικής χώρας αρνείται τις κατηγορίες, υπέρ των οποίων όμως φαίνεται πως συνηγορούν κάποιες διαρροές από την NSO την ισραηλινή εταιρεία που έχει αναπτύξει το Pegasus.

Οι διαρροές περιλαμβάνουν έναν κατάλογο τηλεφωνικών αριθμών που πιθανολογείται πως αποτέλεσαν στόχο των δραστών που -επισήμως- παραμένουν άγνωστοι. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται τηλεφωνικοί αριθμοί δημοσιογράφων που ασχολούνται με τη Βόρεια Αφρική και ακτιβιστών, ενώ την ίδια στιγμή το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Ισπανίας διέταξε έρευνα μετά τον εντοπισμό -το 2021- του Pegasus στο τηλέφωνο του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες και της υπουργού Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες.

Η περίπτωση του Pegasus στην Ισπανία δεν είναι η μόνη, αφού στόχοι το κατασκοπευτικό λογισμικό έχει εντοπιστεί σε κινητά Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και ευρωβουλευτών.