Ένα βήμα πιο κοντά ο κοινός φορτιστής σε όλες τις συσκευές

Ένα βήμα πιο κοντά ο κοινός φορτιστής σε όλες τις συσκευές

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 24.04.2022

Βήμα, βήμα έρχεται όλο και πιο κοντά η εφαρμογή του κοινού φορτιστή για όλες τις συσκευές. Αυτή την εβδομάδα ήταν η σειρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, να υπερψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της σχετικής νομοθεσίας, η οποία θα υποχρεώσει όλους τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών να χρησιμοποιούν το πρότυπο USB-C στα προϊόντα που κατασκευάζουν. Μία νομοθεσία που επηρεάζει κατά κύριο λόγο την Apple, η οποία χρησιμοποιεί τη lightning θύρα, και η οποία κατά καιρούς έχει δηλώσει ότι ένας κοινός φορτιστής αποτελεί εμπόδιο στην καινοτομία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κοινός φορτιστής θα εφαρμοστεί στο σύνολο των συσκευών, όπως smartphones, tablets, laptops, ψηφιακές κάμερες κλπ., με μοναδικές εξαιρέσεις συσκευές μικρού μεγέθους, όπως τα smart watches, στα οποία αυτό το περιορισμένο μέγεθος δημιουργεί προβλήματα για την εφαρμογή της θύρας USB-C. Επιπρόσθετα, η ίδια νομοθεσία προωθεί την ξεχωριστή πώληση συσκευών και φορτιστών, προκειμένου να περιοριστεί περαιτέρω ο όγκος των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης της νέας νομοθεσίας οι κατασκευαστές θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να εναρμονιστούν. Όπως γίνεται κατανοητό, ο κοινός φορτιστής (λογικά) δεν θα εφαρμοστεί μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σε όλο τον κόσμο, αφού θα καθίσταται ασύμφορο για τους κατασκευαστές να διατηρούν επιπλέον γραμμές παραγωγής για τα διαφορετικά πρότυπα φόρτισης.