Το Starlink σκόνταψε στη Γαλλία

Το Starlink σκόνταψε στη Γαλλία

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 07.04.2022

Δεν το περίμενε η SpaceX πως θα έχανε δύο πολύτιμες άδειες για τη λειτουργία του δικτύου Starlink στη Γαλλία, αλλά σε αυτό τον κόσμο για λίγα πράγματα μπορεί να είναι κανείς απολύτως βέβαιος. Το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε απόφαση της γαλλικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (η ARCEP) με την οποία είχαν δοθεί δύο άδειες για την εγκατάσταση ισάριθμων επίγειων σταθμών σε μία επαρχία της χώρας.

Δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν πως η λειτουργία των σταθμών θα έβλαπτε την υγεία των ζώων. Φυσικά οι αρμόδιες αρχές επιχείρησαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες αλλά όπως έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Η προσφυγή στο γαλλικό ΣτΕ έγινε όμως με το επιχείρημα πως οι άδειες δόθηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, πράγμα που είναι υποχρεωτικό σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία.

Φυσικά οι δικαστές έκαναν δεκτή την προσφυγή και τώρα το Starlink πρέπει να βολευτεί προσωρινά με τον ένα σταθμό εδάφους που λειτουργεί στη Γαλλία εδώ και αρκετό καιρό και, φυσικά, να καταθέσει νέα αίτηση για αδειοδότηση των δύο σταθμών που αποτέλεσαν την πέτρα του σκανδάλου. Βεβαίως όλοι θεωρούν δεδομένο πως σύντομα η ARCEP θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει για να αδειοδοτηθούν οι δύο σταθμοί.

Και επειδή ξέρουμε τι θα ρωτήσεις, όχι δεν έχουμε κανένα νέο για το πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του Starlink στην Ελλάδα.