Μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρούνται τα προειδοποιητικά πυρά που δέχονται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη διαχειριστές κρυπτονομισμάτων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι δεν εφαρμόζουν τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί να επιβληθούν σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και οι σχετικές πλατφόρμες έχουν αρνηθεί να κόψουν την πρόσβαση στους Ρώσους, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι ενάντια στις αρχές τους και πως δεν είναι δυνατό μαζί με τα ολιγαρχικά ξερά να καούν και οι απλοί -χλωροί- άνθρωποι.
Την ίδια στιγμή, στελέχη από εταιρείες όπως η Coinbase και η Gemini αρνούνται τις κατηγορίες που περί προβληματικής λειτουργίας και έλλειψης συμμόρφωσης στους κανόνες που διέπουν τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Οι κατηγορίες, τις οποίες διατυπώνουν κυρίως Αμερικανοί πολιτικοί, κάνουν λόγο για ελλείψεις στην επαλήθευση της ταυτότητας των πελατών τους.
Η Coinbase υποστηρίζει πως κάθε άλλο παρά κάνει τα στραβά μάτια στις κυρώσεις και πως έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε 25.000 Ρώσους για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις πως εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες.
Ωστόσο όλα δείχνουν πως ο χώρος των κρυπτονομισμάτων οδηγείται -θέλοντας και μη- σε ένα περιβάλλον με αυστηρότερη ρύθμιση που θα τον κάνουν να μοιάζει όλο και λιγότερο με μια Άγρια Δύση ή ένα ξέφραγο αμπέλι.
Ισως αυτή η κινητικότητα στα ρυθμιστικά θέματα που σημειώνεται με αφορμή τη Ρωσία να εξηγεί και τον σχετικό πεσιμισμό που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα τη συμπεριφορά του Bitcoin. Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα ήταν στην περιοχή των 34.000 δολαρίων όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επόμενες ημέρες βρέθηκε πάνω από τα 40.000 ευρώ όμως χθες διαπραγματεύονταν στα 35.500 ευρώ.