Ολλανδικό καψώνι στην Apple

Ολλανδικό καψώνι στην Apple

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 22.02.2022

Σκούρα τα έχει βρει η Apple στην Ολλανδία όπου μέσα σε περίπου μία εβδομάδα βρέθηκε να καλείται να πληρώσει πρόστιμο 25 εκατ. ευρώ, επειδή αρνείται να αλλάξει την πολιτική της στο θέμα των πληρωμών στις εφαρμογές γνωριμιών.

Τώρα, θα πεις, πώς κολλάνε οι εφαρμογές-προξενήτρες με τις διαδικτυακές πληρωμές. Ευτυχώς είμαστε εδώ να εξηγήσουμε.

Πριν από περίπου έναν χρόνο η ολλανδική Επιτροπή Ανταγωνισμού κάλεσε την Apple να δώσει στους κατόχους των iOS συσκευές περισσότερες (δηλαδή άλλες, εκτός του Apple Pay) επιλογές για την πραγματοποίηση αγορών μέσω των εφαρμογών γνωριμιών.

Η Apple έκανε μία αντιπρόταση αλλά οι Ολλανδοί δεν πείστηκαν. Μάλιστα, όχι απλώς δεν πείστηκαν αλλά επέβαλαν στην εταιρεία κυρώσεις, συγκεκριμένα πέντε πρόστιμα το καθένα από 5 εκατ. ευρώ, σύνολο 25 εκατ. και αυτό μέσα σε μία εβδομάδα. Αν αυτό συνεχιστεί η Apple μπορεί να βρεθεί να χρωστάει 1,2 δισ. ευρώ σε συνολικά πρόστιμα στην Ολλανδία. Οχι πολλά για μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά σίγουρα όχι ένα ευκαταφρόνητο ποσό. Οι αρμόδιοι στην Ολλανδία λένε πως η εταιρεία θέτει πολλά προσκόμματα στις εφαρμογές γνωριμιών που θέλουν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά συστήματα πληρωμών. Η εταιρεία πάντως δεν δείχνει διατεθειμένη, τουλάχιστον ως τώρα, να κάνει πίσω αν και μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερα προβλήματα στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο που φιλοδοξεί να ρυθμίσει τη λειτουργία των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας προβλέπει πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν ως και το 10% του συνολικού τζίρου σε περιπτώσεις που κρίνεται πως έχει παραβιαστεί η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.