Το κάτεργο που φτιάχνει iPhone

Το κάτεργο που φτιάχνει iPhone

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 30.12.2021

Κακές συνθήκες υγιεινής, υπερπληθυσμός, κακό φαγητό... Μάλλον το μυαλό σου θα πηγαίνει σε κάποια φυλακή αλλά πρόκειται για εγκαταστάσεις διαμονής εργαζομένων της Foxconn στη νότια Ινδία.

Οι 17.000 γυναίκες που εργάζονται σε μία από τις μονάδες συναρμολόγησης των iPhone του Κινέζου εργολάβου της Apple έκαναν υπομονή, τα αποθέματα της οποίας όμως εξαντλήθηκαν όταν 250 συναδέλφισσές τους υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση. Το Reuters, που αποκαλύπτει το θέμα, αναφέρει πως μίλησε με έξι εργαζόμενες στις εγκαταστάσεις κοντά στην πόλη Τσενάι της Ινδίας, οι οποίες περιέγραψαν συνθήκες που κάθε άλλο παρά θα μπορούσαν να γίνουν ανεκτές από οποιονδήποτε.

Οι γυναίκες ανέφεραν πως κοιμούνται στο πάτωμα σε σπίτια που φιλοξενούν από έξι -στην καλύτερη περίπτωση- έως και 30 άτομα, χωρίς να λείπουν κατοικίες με τουαλέτες από τις οποίες απουσιάζει το τρεχούμενο νερό. Οι αλλεργίες και οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι συνηθισμένες στις τάξεις των εργαζομένων της Foxconn. Η κινεζική εταιρεία και η Apple αναφέρουν, σύμφωνα με το Reuters, πως ορισμένες εγκαταστάσεις δεν πληρούσαν τα επιθυμητά πρότυπα και πως η συγκεκριμένη μονάδα τέθηκε σε καθεστώς επιτήρησης.

Η Apple λέει πως βρίσκεται σε επικοινωνία με τον εργολάβο της για να ληφθούν οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες.

Η Foxconn κάνει λόγο για αναδιοργάνωση της διοικητικής ομάδας στη συγκεκριμένη μονάδα. Κοινώς, αντικαθιστά διευθυντές και προϊσταμένους, ενώ παράλληλα δηλώνει πως θα συνεχίσει να πληρώνει το προσωπικό για όσο διάστημα πραγματοποιούνται επισκευές. Τοπικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης καλέσει την Foxconn να λάβει μέτρα, ενώ είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει ξανά η λειτουργία του εργοστασίου.