Άνοιξε τις εργασίες του το digital economy forum 2021

Άνοιξε τις εργασίες του το digital economy forum 2021

Συντάκτης: Deasy @ 20.12.2021

Στη σημερινή συγκυρία η επιτάχυνση της αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών διαμορφώνει την ατζέντα της επόμενης ημέρας για μία σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα, μετά από τις ανατροπές και το νέο περιβάλλον που διαμόρφωσε η πανδημία του COVID-19. Σε αυτή τη διαπίστωση συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στο digital economy forum 2021 με τίτλο “Digitalisation, no longer a choice, but a necessity”, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Στις πρωτοβουλίες, που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα σε επίπεδο της ψηφιακής πολιτικής, καθώς και στα επόμενα βήματα που δρομολογούνται, αναφέρθηκε κατά την έναρξη του συνεδρίου ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ, Μέλος ΔΣ DIGITALEUROPE & Chairman WITSA κύριος Γιάννης Σύρρος. “Η μετάβαση της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση είναι πλέον άμεση προτεραιότητα και αυτό συνυπογράφεται από όλες τις πλευρές, σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτόν τον χρονισμό οφείλουμε να αξιοποιήσουμε άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, διασφαλίζοντας τη διάχυση της τεχνολογίας παντού και σε όλους. Ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και παράγοντας προστιθέμενη αξία και σε διεθνές επίπεδο” τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Σύρρος.

Όπως υπογράμμισε: «ο πυρήνας της φιλοσοφίας του ΣΕΠΕ, διαχρονικά, είναι η μετάβαση σε μία σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα, τοποθετώντας σε θέση οδηγού την ψηφιακή τεχνολογία. Ξεκινώντας από την τάχιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021 – 2027». Καταλήγοντας, ο κύριος Σύρρος σημείωσε: «… στόχος, 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 είναι να φωτίσουμε το δρόμο για μία ακόμα επανάσταση, η οποία αξιοποιεί την πραγματική, δυναμική της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας και ταυτόχρονα απαντά στη μοναδική ευκαιρία που αναδύεται για τη χώρα».

Την έναρξη των εργασιών του ετήσιου θεσμικού συνεδρίου του ΣΕΠΕ πραγματοποίησε ο τ. Πρωθυπουργός και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριος Αλέξης Τσίπρας.  Όπως τόνισε, μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου, «ο τομέας της ψηφιακής οικονομίας βρίσκεται στην καρδιά των κυρίαρχων μεταβάσεων της εποχής μας: της Πράσινης και της Ψηφιακής Μετάβασης  και το μεγάλο στοίχημα είναι η μετάβαση αυτή να είναι δίκαιη και συμπεριληπτική». Ο ίδιος σημείωσε ότι «το πεδίο της ψηφιακής οικονομίας είναι κεφαλαιώδες, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου, αν θέλουμε μια Ελλάδα της προόδου και της κοινωνικής συνοχής». Σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει απλώς σημαντικά βήματα προς τα εμπρός στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης. Ακριβώς γιατί βρίσκεται ήδη πολλά βήματα πίσω», ο κύριος Τσίπρας τόνισε: «Πρέπει να δούμε όλη αυτή την πρόκληση της Ψηφιακής Μετάβασης με δύο τρόπους. Να την αξιοποιήσουμε ως ευκαιρία άλματος της οικονομίας, την οποία δεν πρέπει να χάσει η χώρα μας για άλλη μια φορά. Να αποφύγουμε τον κίνδυνο η ψηφιακή μετάβαση να γίνει αιτία για περισσότερες ανισότητες».

Όπως είπε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «Ο ψηφιακός τομέας είναι κινητήρια δύναμη για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου το οποίο θα βασίζεται σε μια οικονομία υψηλής προστιθέμενης αξίας, θα βασίζεται στην αξία του ανθρώπινου δυναμικού και ιδιαίτερα στις νέες και τους νέους. Θα δίνει λοιπόν αξία στην εργασία τους θα δημιουργεί ευκαιρίες για να γίνουν πραγματικότητα οι ιδέες τους και οι πρωτοβουλίες τους». Καταλήγοντας ο κύριος Τσίπρας ανέφερε: «Γιατί αυτοί αποτελούν τον  κύριο φορέα της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής οικονομίας. Δεν μπορεί λοιπόν, να στοχεύουμε σε μια οικονομία χαμηλού κόστους, χαμηλών μισθών και επομένως χαμηλών προσδοκιών γενικά και ειδικά στον ψηφιακό τομέα. Δεν μπορούμε τελικά, να στοχεύουμε σε μια Ελλάδα χαμηλών προσδοκιών. Αλλά σε μια Ελλάδα σύγχρονη, ισχυρή, με αυτοπεποίθηση και σχέδιο για την επόμενη μέρα, για τις προκλήσεις της νέας εποχής».

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογραμμίζοντας ότι η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε κατά την ομιλία του από τις Βρυξέλλες: «Είναι ανάγκη να κινηθούμε προς ένα συστημικό οικοσύστημα πολιτικής, που ψηφιοποιεί τις αξίες, τις οποίες αντιπροσωπεύουμε ως Ευρώπη. Θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ψηφιακή ηγέτιδα στον τομέα των δεδομένων. Το κεντρικό ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε ένα μακροπρόθεσμα ευνοϊκό ορίζοντα για την καινοτομία στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στο εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, ο κύριος Σχοινάς χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα επενδύει σήμερα το 23,3% των πόρων, ήτοι περίπου 7 δισ. ευρώ, στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης, καλύπτοντας τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και των επιχειρήσεων, τις δεξιότητες σε όλους τους τομείς εκπαίδευσης, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Director for Political Outreach & Communications, DIGITALEUROPE, κύριος Chris Ruff, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο, υπογράμμισε: «Η ψηφιακή Ευρώπη είναι σήμερα κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Γι’ αυτό άλλωστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαράξει ένα οδικό χάρτη για τη δημιουργία μιας ψηφιακής  ενισχυμένης Ευρώπης, διαθέτοντας 750 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είπε, η Ελλάδα διαθέτει σήμερα τα απαραίτητα εργαλεία για να πετύχει τον στόχο αυτό, καθώς έχει δημιουργήσει το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο και το αντίστοιχο πρόγραμμα ανάπτυξης».

 

Προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ το 2024

Προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και 500.000 νέες θέσεις εργασίας μπορεί να εισφέρει ο κλάδος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έως το 2024, σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη, που εκπόνησε η Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ. Η μελέτη διαπιστώνει ότι, με την αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ που θα διατεθούν για την ψηφιοποίηση της οικονομίας και δη του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κλάδος ΤΠΕ μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα €7,8 δισ. το 2022.

Παρουσιάζοντας τη μελέτη από το βήμα του Συνεδρίου, ο Partner & Consulting Leader της Deloitte, κύριος Νίκος Χριστοδούλου, υπογράμμισε ότι η πορεία του κλάδου ΤΠΕ επιβεβαιώνει τη δυναμική του, καθώς ακόμα εν μέσω πανδημίας διατήρησε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Με δεδομένη τη συνεχώς αυξανόμενη σημαντικότητα των ψηφιακών τεχνολογιών που δρουν καταλυτικά στο νέο – ψηφιακό – παραγωγικό μοντέλο στη μετά το κορωνοϊό εποχή, οι προβλέψεις επίδρασης του κλάδου στη ευρύτερη οικονομία παραμένουν επίκαιρες και επισπεύδονται» τόνισε ο ίδιος.

 Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το digital economy forum 2021: digitalisation, no longer a choice, but a necessity, μπορείτε να αναζητήσετε στο deforum.sepe.gr.