Η Ευρώπη πήρε το (νομικό) της όπλο κατά των ψηφιακών κολοσσών

Η Ευρώπη πήρε το (νομικό) της όπλο κατά των ψηφιακών κολοσσών

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 17.12.2021

Το παλιό ρητό που λέει πως η Αμερική καινοτομεί, η Κίνα αντιγράφει και η Ευρώπη νομοθετεί επιστρέφει στο στόμα όσων βλέπουν με επικριτικό τρόπο τις τελευταίες εξελίξεις από τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Εναν χρόνο μετά την παρουσίαση του νέου σχεδίου νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες από την επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την περασμένη Τετάρτη τις προτάσεις που στόχο έχουν να περιορίσουν τα περιθώρια κινήσεων των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου και της ψηφιακής οικονομίας.

Θεωρητικά, μετά την ψήφο της Τετάρτης (και εφόσον ακολουθήσει η έγκριση του νομοθετήματος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) οι χρήστες θα μπορούν να αλλάζουν ευκολότερα λογισμικό στις συσκευές τους, ενώ θα έχουν περισσότερα περιθώρια επιλογών για τις εφαρμογές που θα κάνουν βασικές εργασίες όπως είναι η πρόσβαση στο διαδίκτυο ή οι αναζητήσεις. Για να το πούμε πιο απλά, αν αγοράζεις ένα smartphone με Android στο μέλλον, δεν είναι απαραίτητο πως θα υπάρχει προεγκατεστημένος μόνο ο Chrome.

Οι ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο αφορούν κατά βάση τα μεγάλα αμερικανικά ονόματα της ψηφιακής οικονομίας (λέγε με Apple, Amazon, Facebook, Google) αλλά και κάποιες ανερχόμενες ή ισχυρές δυνάμεις που έρχονται από την Κίνα όπως είναι η Alibaba. Μία από τις σημαντικότερες ίσως παρεμβάσεις που εισάγονται με το νέο πλαίσιο είναι ο περιορισμός των εξαγορών που πραγματοποιούνται από τις μεγαλύτερες εταιρείες με στόχο να εξαφανίσουν δυνητικούς ανταγωνιστές. Παράλληλα, εισάγονται φιλόδοξες καινοτομίες όπως η πρόβλεψη της διαλειτουργικότητας μεταξύ των εφαρμογών επικοινωνίας. Υποτίθεται πως κάποια στιγμή θα μπορείς να στέλνεις από το Facebook Messenger ένα μήνυμα σε κάποιον στο Viber ή στο Google Chat. Καλή ιδέα, να δούμε πώς θα δουλέψει.

Οι εταιρείες βεβαίως διαμαρτύρονται και λένε πως όλες αυτές οι ρυθμίσεις κακό θα κάνουν στους χρήστες και όχι καλό. Πάντως εφόσον τεθούν σε ισχύ οι ρυθμίσεις, το βέβαιο είναι πως δεν είναι καλό για τις εταιρείες να παίζουν με αυτές, αφού για τις παραβάσεις προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το 10% των ετησίων εσόδων τους. Όσο για την Ουάσιγκτον, έχει φυσικά πάρει το μέρος των εταιρειών και εξετάζει τις επόμενες κινήσεις της.