Όμιλος ΟΤΕ: δωρεάν διπλασιασμός ταχυτήτων σταθερού Internet σε όλους τους συνδρομητές Cosmote

Όμιλος ΟΤΕ: δωρεάν διπλασιασμός ταχυτήτων σταθερού Internet σε όλους τους συνδρομητές Cosmote

Οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το 2027.

Συντάκτης: Deasy @ 15.12.2021

Δύο σημαντικές ενέργειες ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ, στοχεύοντας από τη μία πλευρά να ενισχύσει την πρόσβαση των καταναλωτών σε υπερ-υψηλές ταχύτητες και από την άλλη να δημιουργήσει τις υπερσύγχρονες υποδομές για τις επόμενες δεκαετίες. Ειδικότερα, με μήνυμα «η χώρα αλλάζει ταχύτητα», ο Όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη επένδυση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, η οποία θα φέρει δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το 2027. Αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 2/3 του συνόλου των γραμμών της χώρας. Νωρίτερα και μέχρι το τέλος του 2022, ο ΟΤΕ έλαβε τη στρατηγική απόφαση να αναβαθμίσει, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές Cosmote, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό, αυξάνοντας εντυπωσιακά τη διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων.

Το πλάνο του Ομίλου ΟΤΕ για το ψηφιακό μέλλον της χώρας ανακοίνωσαν στον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges, η επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, κα Dominique Leroy, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, και η Νομική Σύμβουλος και Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, κα Ειρήνη Νικολαΐδη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή παρουσίαση των δύο πρωτοβουλιών του Ομίλου ΟΤΕ στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε επίσης για την απόφαση του Ομίλου να προχωρήσει σε επένδυση στο Ταμείο Φαιστός, ύψους 3 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της πρόσφατης έμπρακτης στήριξης της πρωτοβουλίας με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της COSMOTE και της «Συμμετοχές 5G».

 

FTTH: Επένδυση στο μέλλον 

Από τις 560.000 που ανέρχονται σήμερα οι γραμμές FTTH του ΟΤΕ στα 3 εκατομμύρια το 2027. Αυτός είναι ο στόχος του στρατηγικού πλάνου που εξήγγειλε ο ΟΤΕ και το οποίο, όπως σημειώνεται, έχει σημαντικές προεκτάσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Πρόκειται, όπως επισημαίνουν στελέχη του Ομίλου, για μια επένδυση στο μέλλον και μια απάντηση στην ανάγκη της χώρας να διατηρήσει την τροχιά ανάπτυξής της και τις επόμενες δεκαετίες, με αναμφισβήτητη θετική επίδραση στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

 

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων για τους συνδρομητές Cosmote

Αναπόσπαστο μέρος αυτού του στρατηγικού πλάνου αποτελεί και η απόφαση για την άμεση και εντελώς δωρεάν, αναβάθμισης των ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού Internet για τους συνδρομητές Cosmote. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, είναι η ενίσχυση της διείσδυσης των υψηλών ταχυτήτων internet και η αξιοποίηση των σημερινών δυνατοτήτων των δικτύων σταθερήςαπό μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Ειδικότερα, μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, οι συνδρομητές ευρυζωνικής σύνδεσης ADSL θα μετακινηθούν σε σύνδεση VDSL 50, ενώ όλοι όσοι διαθέτουν σύνδεση 50 και 100Mbps (FTTH ή μη), θα περάσουν στα προγράμματα 100 και 200Mbps αντίστοιχα, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση και όπου βέβαια είναι τεχνολογικά εφικτό. 

Η αναβάθμιση των ταχυτήτων εφόσον εγκριθεί από την ΕΕΤΤ, αναμένεται να ξεκινήσει το Α’ τρίμηνο του 2022 και να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στη χρονιά. Από την αναβάθμιση των ταχυτήτων θα ωφεληθούν και οι δυνητικοί/νέοι συνδρομητές Cosmote σταθερής, καθώς θα διατεθούν εμπορικά, νέα προγράμματα σταθερής, μόλις δοθεί έγκριση από την ΕΕΤΤ.