Χρονιά με ρεκόρ το 2021 για την ελληνική startup σκηνή

Χρονιά με ρεκόρ το 2021 για την ελληνική startup σκηνή

Συντάκτης: Deasy @ 08.12.2021

Ως χρονιά ορόσημο, στην οποία καταγράφηκαν νέα ρεκόρ χρηματοδότησης για την αναπτυσσόμενη ελληνική startup σκηνή χαρακτηρίζεται το 2021, στην έκθεση  Startups in Greece 2021-2022, από το Found.ation και το EIT Digital. Μεταξύ άλλων, τα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν ότι το νέο κεφάλαιο που χρησιμοποιήθηκε φέτος τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ σημειώθηκε και ρεκόρ follow-on επενδύσεων. Συνολικά, το ελληνικό οικοσύστημα startups εμφανίζει μια αξιοσημείωτη δυναμική, τέτοια που είναι ικανή να δημιουργήσει τις προοπτικές να καταστεί ένας σημαντικός περιφερειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των startups που χρηματοδοτήθηκαν φέτος είναι μεγαλύτερος από 70, αυξημένος κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που εξασφαλίστηκαν από αυτές ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Από το σύνολο των επενδύσεων, οι δέκα κορυφαίες ελληνικές startup επιχειρήσεις συγκέντρωσαν συνολικά 397 εκατομμύρια ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με αυτό που συγκεντρώθηκε το 2021.

Στις παραπάνω επενδύσεις συγκαταλέγονται και αρκετά exits, με τρία εκ των οποίων μπήκαν απευθείας στη λίστα των 10 κορυφαίων όλων των εποχών, σε επίπεδο αξίας. Ταυτόχρονα, το 2021 σηματοδοτεί για την ελληνική επιχειρηματική σκηνή την εμφάνιση των πρώτων «μονόκερων» (επιχειρήσεων με αποτιμώμενη αξία 1 δισ.),  στις οποίες συγκαταλέγονται οι PeopleCert, Blueground και Viva Wallet.

Σε ότι αφορά τα ποσά που ζητούν οι εταιρείες από τα funds, η έκθεση παρατηρεί μια αξιοσημείωτη αύξηση στην περιοχή των 100.000 έως 200.000 ευρώ, καθώς και σε εκείνη των 400.000 έως 500.000 ευρώ. Τα παραπάνω, όπως σημειώνει η έκθεση, σηματοδοτούν τη δημιουργία ενός νέου κύματος νεοφυών επιχειρήσεων που θα ξεχωρίσουν και θα αφήσουν το στίγμα τους το 2022. Όσον αφορά την εστίασή τους στην αγορά, σχεδόν το 70% από αυτές εστιάζει στο B2B.

Οι τρεις κορυφαίοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις παραμένουν οι Life Sciences, Retail και AgriTech, με τις startups των Maritime Tech και Deep Tech να συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, που αναμένεται να διατηρήσουν και εντός του 2022.

Επίσης, η συμμετοχή μη Ελλήνων επενδυτών σε επενδυτικούς γύρους ελληνικών εταιρειών ανεβαίνει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 84,9%, επικυρώνοντας την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος και δημιουργώντας το έδαφος για περισσότερη εξωστρέφεια.

Ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής του Found.ation και εταίρος στο Velocity.Partners δηλώνει: «Το 2021 ήταν μια χρονιά νέων ρεκόρ για την ολοένα αναπτυσσόμενη ελληνική startup σκηνή όσον αφορά τη χρηματοδότηση από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, τα exits και τους unicorns. Είναι, επίσης, το έτος κατά το οποίο αρχίζει να πραγματοποιείται μια ακόμη μετάβαση στη χρηματοδότηση επιχειρηματικών συμμετοχών για την αναδυόμενη αγορά μαςΣτο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι δηλώσεις εκπροσώπων των funds αλλά και angel investors που φιλοξενούνται επίσης στο report.

Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να τη βρείτε εδώ.