Μήνυση της Apple κατά της εταιρείας του Pegasus

Μήνυση της Apple κατά της εταιρείας του Pegasus

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 24.11.2021

Μήνυση κατέθεσε η Apple κατά της ισραηλινής NSO, η οποία αναπτύσσει λογισμικό που -ανάμεσα σε πολλά άλλα- μπορεί να "εισβάλει" στα iPhone και να υποκλέπτει δεδομένα.

Στη διάρκεια της χρονιάς που διανύουμε η Διεθνής Αμνηστία είχε αποκαλύψει πως νέας γενιάς iPhone είχαν μολυνθεί από το λογισμικό της NSO, το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό ως Pegasus.

Η Apple ανακοίνωσε πως θα έρθει σε επικοινωνία με τους κατόχους των συσκευών για τις οποίες έχει στοιχεία πως αποτέλεσαν στόχο κυβερνήσεων και μυστικών υπηρεσιών που έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης της NSO. H NSO έχει μπει στη μαύρη λίστα της αμερικανικής κυβέρνησης και έχει ήδη χάσει αρκετές ευκαιρίες ανάπτυξης του πελατολογίου της μετά τις αποκαλύψεις για τις δυνατότητες του Pegasus. Το καλοκαίρι που πέρασε οι Γάλλοι έγιναν έξαλλοι όταν πληροφορήθηκαν ότι στους στόχους παρακολούθησης ήταν και ο πρόεδρός τους ο Εμανουέλ Μακρόν, αν και όπως αποκαλύφθηκε οι γαλλικές υπηρεσίες διαπραγματεύονταν την ίδια περίοδο την αγορά άδειας χρήσης του Pegasus από την NSO.

Σημειώνεται επίσης πως σύμφωνα με σχετική έρευνα, στους στόχους του Pegasus είχαν μπει και άνθρωποι που διαμένουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν έχουμε κάποια νέα σχετικά με το αν υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη και σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή.