Bayer Ελλάς: δίπλα σε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος Level Up

Bayer Ελλάς: δίπλα σε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος Level Up

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 17.11.2021

Αρωγός και συνοδοιπόρος νέων ιδεών στέκεται η Bayer Ελλάς, μέσω της πρωτοβουλίας Level Up, η οποία παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη σε 10 καινοτόμα επιχειρηματικά σχήματα από τον κλάδο της υγείας και της γεωργίας. Ένα πρόγραμμα που υλοποιείται ήδη εδώ και μερικά χρόνια σε άλλες μεγάλες αγορές (ΗΠΑ, Ρωσία, Ισπανία μερικές εξ’ αυτών) και πλέον μεταφέρεται και στην Ελλάδα, με στόχο να ενισχύσει την τοπική επιχειρηματικότητα και το ελληνικό οικοσύστημα.

Το Level-up είναι ένα πρόγραμμα υποστήριξης και συμβουλευτικής νεοφυών επιχειρήσεων, διαφορετικής ωριμότητας, με κύριο στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών σε βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να αναπτυχθούν είτε οργανικά είτε μέσω της εξασφάλισης χρηματοδότησης.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος Level-up στοχεύει να καλύψει όλο το εύρος των αναγκών μιας νεοσύστατης επιχείρησης στους τομείς που προαναφέρθηκαν, παρέχοντας στους συμμετέχοντες πρόσβαση σε:

- Mentoring από εξειδικευμένα, υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, με εμπειρία στο χώρο της Υγείας και της Γεωργίας.

- Συμβουλευτική από στελέχη της εταιρείας, ώστε η νεοφυής επιχείρηση να αποκτήσει επιπλέον εφόδια αν συμμετάσχει σε διεθνή διαγωνιστικά προγράμματα της Bayer (όπως το G4A) και να μπορεί να αποτελεί υποψήφιο συνεργάτη της εταιρείας τοπικά ή σε περιφερειακό επίπεδο.

- Σεμινάρια και ανοικτές συζητήσεις πάνω σε κομβικά ζητήματα που απασχολούν τις νεοφυείς επιχειρήσεις όπως: χρηματοδότηση και συνεργασίες, κατάλληλα επιχειρηματικά μοντέλα και business plan, στρατηγικές marketing, νομικό και λογιστικό πλαίσιο για startup εταιρείες, επιστήμη και επιχειρηματικότητα.

 

Η βιωσιμότητα, βασικό κριτήριο επιλογής

Εκτός βέβαια της δυναμικής ανάπτυξης των επιχειρηματικών σχημάτων, σημαντικό κριτήριο για την επιλογή των startups, ιδιαίτερα αυτών στον κλάδο της γεωργίας, αποτέλεσε η βιωσιμότητα. Άλλωστε, πρόκειται για ένα κλάδο που καλείται συνολικά να κινηθεί προς ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης (υπενθυμίζεται ότι και η νέα στρατηγική της ΕΕ περιλαμβάνει ένα μεγάλο πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων προς αυτήν την κατεύθυνση). Αναπόφευκτα, το κριτήριο της βιωσιμότητας και της μείωσης των επιπτώσεων στο περιβάλλον αποτέλεσε μια πολύ σημαντική παράμετρος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν να συμμετέχουν. «Η γεωργία για να παραμείνει ανταγωνιστική θα πρέπει να γίνει ψηφιακή και βιώσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Σόνια Μουσαβερέ, Διευθύντρια Επικοινωνίας της Bayer Ελλάς, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με δημοσιογράφους. Από τις 10 επιχειρήσεις του προγράμματος Level Up, οι τέσσερις δραστηριοποιούνται στον αγροτικό κλάδο, προσφέροντας ψηφιακές λύσεις -software ή hardware- βελτίωσης της παραγωγής, εντοπισμού ασθενειών, μείωσης της κατανάλωσης φυσικών πόρων κ.α.

Ωστόσο η βιωσιμότητα δεν αποτέλεσε το μοναδικό κριτήριο επιλογής. “Κινηθήκαμε επιλέγοντας ιδέες και στους δύο κλάδους (γεωργία και υγεία) και με το ενδεχόμενο μια πιθανής συνεργασίας με κάποια εξ αυτών, είτε σε τοπικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο» ανέφερε η κα Μουσαβερέ, σημειώνοντας ότι το ελληνικό γραφείο της Bayer είναι στο ίδιο hub με τα γραφεία της εταιρείας σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Κύπρο και Μολδαβία. «Θα θέλαμε να βρούμε μια ιδέα που να αφορά και αυτές τις χώρες» κατέληξε.

 

Ποιες είναι οι startups που επιλέχθηκαν

Η Bayer Ελλάς έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής των 10 startups που θα συμμετέχουν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος Level Up, διάρκειας εννέα μηνών. Μάλιστα, η εταιρεία ανακοίνωσε χθες τα ονόματα των 8 εξ αυτών, τα οποία περιλαμβάνουν τα παρακάτω επιχειρηματικά εγχειρήματα:

Sentio Solutions: εταιρεία που αναπτύσσει βιοδείκτες και ψηφιακές θεραπευτικές αγωγές για τη διαχείριση της ψυχικής μας υγείας.

Advantis: η εταιρεία αναπτύσσει cloud software εφαρμογές ιατρικής απεικόνισης, εξασφαλίζοντας πρόσφατα μια σημαντική έγκριση από το αμερικανικό FDA.

JADBio: η εταιρεία αναπτύσσει μια πλατφόρμα autoΜL με εργαλεία AI και δυνατότητες αυτοματισμού, επιτρέποντας στους επιστήμονες να δημιουργούν ακριβή, προβλέψιμα και λειτουργικά μοντέλα, χωρίς προγραμματισμό.

EdenCore: η εταιρεία διαθέτει μια εκτεταμένη βιβλιοθήκη δεδομένων προς επεξεργασία σχετικά με ασθένειες των φυτών και την επάρκεια ή μη θρεπτικών ουσιών σε ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών. Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Terra Robotics: η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα ηλεκτρικό τετράτροχο ρομπότ που μπορεί να πλοηγηθεί αυτόνομα μέσα στην καλλιέργεια εκτελώντας ένα ευρύ φάσμα γεωργικών εργασιών ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την ανίχνευση φυτικών ασθενειών, την ανάλυση ποιότητας των καλλιεργειών και την ακριβή συλλογή δεδομένων γεωργίας.

Collaborate: η εταιρεία έχει αναπτύξει μια ψηφιακή πλατφόρμα υγείας για την πρόληψη, διαχείριση και θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων, συνδέοντας γιατρούς και ασθενείς.

Docandu: αναπτύσσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα που -με όχημα την τεχνητή νοημοσύνη- υποστηρίζει την αλληλεπίδραση των ασθενών με τους γιατρούς.

MDN Labs: η εταιρεία έχει αναπτύξει το KYTION, ένα ηλιακό, αυτόνομο ρομπότ, που μπορεί να πλοηγηθεί μέσα σε θερμοκήπια και γεωργικές εκτάσεις, με ελάχιστη ανθρώπινη επίβλεψη.