Οι κυβερνοεπιθέσεις τρομάζουν τις ασφαλιστικές εταιρείες

Οι κυβερνοεπιθέσεις τρομάζουν τις ασφαλιστικές εταιρείες

Τι λέει η Moody's

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 21.10.2021

Οι κυβερνοεπιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και κυρίως εκείνες που χρησιμοποιούν ransomware (αποτέλεσμα των οποίων είναι να κλειδώνει ο υπολογιστής μέχρι την καταβολή λύτρων στους επιτιθέμενους) έχουν επιπτώσεις και στην ασφαλιστική κάλυψη των επιχειρήσεων, αναφέρει η Moody's σε σχετική της έκθεση.

Η νομοθεσία, οι ανησυχίες των εταιρειών για τους κινδύνους στη φήμη τους από μια ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση και οι απαιτήσεις για ασφαλιστική προστασία από τους αντισυμβαλλόμενους της αλυσίδας εφοδιασμού συνέβαλαν στην αύξηση της ζήτησης για ασφάλιση από κυβερνοεπιθέσεις, αναφέρει η αμερικανική εταιρεία. Η Moody's σημειώνει πως ο πολλαπλασιασμός των επιθέσεων με ransomware είναι πιθανό να αυξήσει τις ζημιές για τις ασφαλιστικές εταιρείες φέτος, αν και προσθέτει πως στην ασφαλιστική αγορά καταγράφεται αύξηση με ως και διψήφιο ποσοστό ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας των ψηφιακών κακοποιών.

Οι ασφαλιστές, επίσης, έχουν αυξήσει τα ποσά απαλλαγής και έχουν θεσπίσει στα σχετικά συμβόλαια αυστηρότερους κανόνες προκειμένου να μειώσουν την έκθεσή τους, δηλαδή τον κίνδυνο να χρειαστεί κάποια στιγμή να καταβάλουν δυσθεώρητες αποζημιώσεις στους πελάτες τους. Η Moody's αναφέρει επίσης πως οι μεγάλες επιθέσεις εναντίον της Microsoft δεν είχαν -ευτυχώς- μεγάλες ζημιές αλλά υπενθυμίζουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Δεδομένης της δυναμικής φύσης τους οι κυβερνοαπειλές είναι δύσκολο να μοντελοποιηθούν, να μπουν δηλαδή σε ένα καλούπι όπως μπαίνουν άλλοι κίνδυνοι όπως μια πυρκαγιά ή ένα βιομηχανικό ατύχημα.

Ο ασφαλιστικός κλάδος δεν διαθέτει κεφάλαια για την ασφάλιση υποδομών κρίσιμης σημασίας από κινδύνους, σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος και προσθέτει πως στην Ευρώπη, οι ασφαλιστές και οι αντασφαλιστές έχουν υποβάλει προτάσεις για μια σύμπραξη δημόσιου/ιδιωτικού τομέα με κυβερνητική υποστήριξη για την κάλυψη του ευρέως διαδεδομένων συστημικών κινδύνων στον κυβερνοχώρο, καταλήγει η Moody's.