Ιρλανδική υποχώρηση για τον εταιρικό φόρο

Ιρλανδική υποχώρηση για τον εταιρικό φόρο

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 08.10.2021

Μπορεί να θύμωσε αλλά τελικά το Δουβλίνο υποχρεώθηκε να συναινέσει και να δηλώσει πως θα εγκαταλείψει τον εξαιρετικά χαμηλό φορολογικό συντελεστή 12,5%, χάρη στον οποίο η Ιρλανδία έγινε πανευρωπαϊκή έδρα κολοσσών όπως οι Google, Facebook και Microsoft.

Η χώρα ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα εφαρμόσει τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί σε επίπεδο ΟΟΣΑ για την αναμόρφωση του διεθνούς φορολογικού πλαισίου και την καθιέρωση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% για τα εταιρικά κέρδη. Βεβαίως οι 2,5 μονάδες διαφορά μπορεί να φαίνεται μικρή αλλά μεταφράζεται σε αρκετά δισ. ευρώ, ενώ ο Guardian παρατηρεί πως ο διεθνής μέσος όρος είναι 23,85% για τη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων.

Υπολογίζεται πως οι εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην Ιρλανδία απασχολούν άμεσα 200.000 εργαζόμενους στη χώρα, ενώ άλλοι 200.000 είναι οι έμμεσα απασχολούμενοι (για παράδειγμα σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τις μεγάλες πολυεθνικές).

Η ιρλανδική κυβέρνηση δεν έχει κάνει πολύ αναλυτικές πράξεις για την επίπτωση από την αναπροσαρμογή του συντελεστή, αλλά στο παρελθόν είχε πει πως εξαιτίας της εξόδου ορισμένων εταιρειών θα χάσει φορολογικά έσοδα μεταξύ 800 εκατ και 2 δισ.