Το Bitcoin χρησιμοποιεί το 0,5% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας

Το Bitcoin χρησιμοποιεί το 0,5% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 07.09.2021

Μια ακόμα έκθεση, αυτή τη φορά από τους New York Times, πιστοποιεί τα στοιχεία για τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες που κρύβει η εξόρυξη και η χρήση κρυπτονομισμάτων και συγκεκριμένα του Bitcoin. Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ του γνωστού αμερικανικού δημοσιογραφικού οργανισμού, το Bitcoin καταναλώνει το 0,5% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας. Ποσοστό που είναι μεγαλύτερο από τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρων χωρών, όπως συμπληρώνει το δημοσίευμα, ενώ είναι επίσης 7 φορές μεγαλύτερο από την ενέργεια που καταναλώνουν οι παγκόσμιες δραστηριότητες της Google σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έκθεση των New York Times αναφέρεται στις ενεργειακές ανάγκες του Bitcoin σε όλη τη διαδρομή του, εμβαθύνοντας κυρίως στο πεδίο της εξόρυξης, όπου και παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες ανάγκες. Συγκριτικά με πέντε χρόνια πριν, η εξόρυξη Bitcoin καταναλώνει δέκα φορές περισσότερη ενέργεια, στοιχείο που καταδεικνύει πόσο δύσκολη έχει καταστεί το «άθλημα» αυτό και γιατί πλέον είναι ασύμφορο για μικρές, ιδιωτικές προσπάθειες. Ενδεικτικά, όπως σημειώνεται στην έκθεση, 10 χρόνια πριν ένας προσωπικός υπολογιστής ήταν υπεραρκετός για την εξόρυξη ενός bitcoin. Τώρα πλέον με τον ανταγωνισμό να έχει μεγαλώσει και τον αριθμό των υπό εξόρυξη bitcoin να μειώνεται χρειάζονται 13 χρόνια της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας ενός νοικοκυριού για να παραχθεί ένα και μόνο κρυπτονόμισμα.

Η έρευνα των New York Times αναφέρει ότι για την εξόρυξη bitcoin χρησιμοποιούνται (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) από 40% έως 75% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όμως όπως προσθέτουν ειδικοί αυτό δε σημαίνει ότι το bitcoin αποκτά ένα φιλικό προς το περιβάλλον προφίλ, καθώς η συγκεκριμένη ενέργεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ηλεκτροδότηση σπιτιών, εργοστασίων κ.α.

Όμως η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από το bitcoin δεν περιορίζεται στις εκπομπές ρύπων, αλλά επεκτείνεται και στα ηλεκτρονικά απόβλητα, με τους ειδικούς και πάλι να εκτιμούν ότι στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς το κρυπτονόμισμα παρήγαγε περισσότερα τέτοιου είδους απόβλητα από πολλές μεσαίου μεγέθους χώρες.