Αυλαία για τη δίκη που (ίσως) ταράξει την Σίλικον Βάλεϊ

Αυλαία για τη δίκη που (ίσως) ταράξει την Σίλικον Βάλεϊ

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 31.08.2021


Ξεκίνησε την Τρίτη σε δικαστήριο του Σαν Χοσέ στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, η προπαρασκευαστική διαδικασία για τη δίκη της Ελίζαμπεθ Χολμς, ιδρύτριας της εταιρείας Theranos η οποία επί περίπου 15 χρόνια υποστήριζε πως ανέπτυσσε μια επαναστατική συσκευή ιατρικών διαγνώσεων.

Η Χολμς αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη και αν κριθεί ένοχη αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να μείνει πίσω από τα σίδερα της φυλακής για 20 χρόνια. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Theranos και πρώην σύντροφος της Χολμς, Ραμές Μπαλουάνι, θα δικαστεί ξεχωριστά, κάτι που φαίνεται να έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στους νομικούς κύκλους των ΗΠΑ.

Η  Theranos ιδρύθηκε το 2003 από την Χολμς που ήταν τότε 19 ετών και υποστήριζε πως η εταιρεία ανέπτυσσε μια επαναστατική τεχνολογία που θα επέτρεπε αποτελεσματικές διαγνώσεις για κάθε ασθένεια με ένα μικρό δείγμα αίματος του ασθενούς. Η Χολμς μάγεψε την Σίλικον Βάλεϊ και τους επενδυτές με την πειθώ της και πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να συμμετάσχουν στους γύρους χρηματοδότησης της πολλά υποσχόμενης startup, με αποτέλεσμα το 2010 η αξία της Theranos να φτάνει τα 9 δισ. δολάρια.

Ως και το 2015 η Χολμς και οι συνεργάτες της τόνιζαν πόσο επαναστατική ήταν η τεχνολογία της Theranos μέχρι που ήρθε η ώρα της αλήθειας. Η Wall Street Journal τράβηξε την κουρτίνα με μια σειρά από ρεπορτάζ και αποκάλυψε πως ο βασιλιάς ήταν γυμνός, δηλαδή η Theranos δεν μπορούσε να τηρήσει την υπόσχεσή της για γρήγορες, έγκυρες και ασφαλείς διαγνώσεις.

Η έρευνα που ξεκίνησε το υπουργείο Δικαιοσύνης έφτασε σχετικά γρήγορα σε αποτέλεσμα και το 2018 απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά της Χολμς και του Μπαλουάνι. Η Χολμς αντιμετώπισε και παράλληλη έρευνα αποό την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ με την οποία κατέληξε σε συμβιβασμό, ενώ η  Theranos έκλεισε. Η ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο καθυστέρησε για τρία χρόνια καθώς στο μεταξύ η Χολμς ήταν έγκυος. Είναι βέβαιο πως η Σίλικον Βάλεϊ θα παρακολουθήσει με ζωηρό ενδιαφέρον τη διαδικασία, καθώς η Χολμς είχε γίνει διάσημη με τις ομιλίες της και -υποτίθεται πως- ενσάρκωνε το πνεύμα της δημιουργικότητας και του επιχειρείν.