Καβγάς Microsoft - Amazon ακυρώνει διαγωνισμό-μαμούθ

Καβγάς Microsoft - Amazon ακυρώνει διαγωνισμό-μαμούθ

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 07.07.2021

Δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο ένα μεγάλο έργο να ματαιώνεται επειδή οι ενδιαφερόμενες εταιρείες το διεκδικούσαν με τέτοια επιμονή που η μία προσφυγή μετά την άλλη οδήγησε σε αδιέξοδο.

Στις ΗΠΑ το υπουργείο Άμυνας είχε κατακυρώσει το 2019 στην Microsoft τον διαγωνισμό ύψους 10 δισ. δολαρίων για ένα πρόγραμμα ψηφιακού εκσυγχρονισμού που άκουγε στο πολύ ένδοξο όνομα JEDI (το οποίο φυσικά είναι ακρωνύμιο από τις λέξεις Joint Enterprise Defense Infrastructure).

Όμως η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής  που είχε εξετάσει τις προσφορές των ενδιαφόμενων εταιρειών δεν άρεσε σε έναν βασικό ανταγωνιστή της Microsoft, την Amazon  που κίνησε νομική διαδικασία κάνοντας λόγο για μη τήρηση των κανόνων. Οταν εξετάστηκε η προσφυγή διαπιστώθηκε πως ένα από τα βασικά επιχειρήματα της Amazon  ήταν πως ένας από τους λόγους για τους οποίους το έργο πήγε στην Microsoft ήταν η αρνητική στάση του -τότε- Προέδρου Τραμπ απέναντι στην εταιρεία του Τζεφ Μπέζος.

Η εσωτερική έρευνα στο υπουργείο Άμυνας δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της Microsoft. Όμως στο μεταξύ, η εκκρεμότητα φαίνεται πως είχε αχρηστεύσει ένα μέρος των προδιαγραφών. Για να το πούμε με άλλα λόγια, η τεχνολογική εξέλιξη που είχε σημειωθεί στο μεταξύ καθιστούσε μερικώς παρωχημένο το JEDI.

Σχολιάζοντας την απόφαση για ακύρωση του έργου η Microsoft δήλωσε πως τη σέβεται και πως το υπουργείο είχε να διαλέξει μεταξύ μιας πολύχρονης νομικής διένεξης ή μιας εναλλακτικής διαδρομής. Προφανώς θεωρεί πως και σε αυτή την εναλλακτική διαδρομή θα μπορεί να διεκδικήσει το χρυσό συμβόλαιο των 10 δισ. δολαρίων.