Τα κρυπτονομίσματα της Χαμάς

Τα κρυπτονομίσματα της Χαμάς

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 04.06.2021

Στη χρηματοδότηση της Χαμάς μέσω κρυπτονομισμάτων αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα η Wall Street Journal με ένα εκτενές ρεπορτάζ που μάλλον θα δυναμώσει τις φωνές για δραστικό έλεγχο του Bitcoin, του Ethereum και άλλων ψηφιακών δημιουργιών.

Το πρόσφατο δεκαήμερο συγκρούσεων μεταξύ των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και της οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και που έχει χαρακτηριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τρομοκρατική ομάδα προκάλεσε (εκτός από την εκατόμβη νεκρών) ένα κύμα νέων δωρεών προς τη Χαμάς μέσω κρυπτονομισμάτων. Εκπρόσωπος της Χαμάς επιβεβαίωσε αυτή την αύξηση δωρεών με δηλώσεις του στην Wall Street Journal, ενώ η εφημερίδα επισήμανε πως δεδομένου ότι η οργάνωση είναι αποκομμένη από το επίσημο χρηματοοικονομικό σύστημα αναζητεί άλλους τρόπους χρηματοδότησης.

Στο παρελθόν η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς είχε κατορθώσει να μετατρέψει μεγάλο μέρος των κρυπτονομισμάτων της σε μετρητά μέσω δύο Τούρκων ενδιάμεσων, ενώ το 2020 οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ κατάσχεσαν κρυπτονομίσματα ύψους 1 εκατ. ευρώ που ανήκαν στη Χαμάς.

Η αμερικανική εφημερίδα σημείωσε επίσης πως όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, η στρατηγική συγκέντρωσης χρημάτων από διάφορους δωρητές προσαρμόζεται διαρκώς ώστε να παρακάμπτονται οι περιορισμοί.  Ωστόσο η οργάνωση δεν είναι ο μόνος χρήστης κρυπτονομισμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς κάθε μήνα καταγράφονται συναλλαγές άνω των 5 εκατ. δολαρίων στη συγκεκριμένη περιοχή από πολίτες και επιχειρήσεις.

Η στροφή της Χαμάς στο Bitcoin και σε άλλα κρυπτονομίσματα είχε καταγραφεί το 2019, καθώς η οργάνωση αναζητούσε τρόπους να παρακάμψει τους περιορισμούς που αντιμετώπιζε στον κόμβο των συμβατικών νομισμάτων. Φαίνεται να τα έχει καταφέρει.