Κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων (ή και περισσότερο) επενδύονται σταθερά σε ελληνικών συμφερόντων startups κάθε χρονιά την τελευταία τριετία 2018-2020, ανεβάζοντας θεαματικά το σύνολο των χρημάτων που έχει προσελκύσει το ελληνικού ενδιαφέροντος οικοσύστημα από το 2010 και έπειτα σε περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια.
Αυτό σημειώνει η τελευταία έκθεση του Marathon Venture Capital, που αποτελεί ουσιαστικά μια λεπτομερή σύνοψη για το ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Τα παραπάνω κεφάλαια έχουν προσελκύσει περισσότερες 608 startups, μέσω 927 επενδυτικών γύρων, ενώ μέσα στο ίδιο διάστημα 2010-2020 έχουν πραγματοποιηθεί 84 εξαγορές και 8 εισαγωγές στο Χρηματιστήριο.
Κορυφαία χρονιά από πλευράς προσέλκυσης κεφαλαίων αναδεικνύεται η περυσινή, όταν 124 ελληνικά startups προσέλκυσαν κεφάλαια ύψους 1,180 δισ. δολαρίων, ποσό που είναι 23 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσό που είχε επενδυθεί το 2010 (μόλις 51 εκατομμύρια δολάρια). Επιπλέον, όπως σημειώνει η έκθεση, όλο και περισσότερες χρηματοδοτήσεις αφορούν εταιρείες σε «μετέπειτα στάδια ανάπτυξης -Series A και Growth- γεγονός που αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της ωρίμανσης της εγχώριας βιομηχανίας startups”.
Τα στοιχεία της έκθεσης μαρτυρούν ότι οι ελληνικού ενδιαφέροντος εταιρείες με βάση άλλες χώρες έχουν αντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων (77%), όμως είναι συνεχής, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, και η αύξηση των κεφαλαίων στις επιχειρήσεις που λειτουργούν με έδρα την Ελλάδα. Συνολικά για το 2010-2020, 1,34 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε startups με έδρα την Ελλάδα, με το 2020 να αποτελεί το κορυφαίο σε απόδοση έτος, όταν και το ποσό που επενδύθηκε έφθασε τα 386 εκατομμύρια δολάρια. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσό επένδυσης το 2010 έχουμε μια αύξηση κατά 39 φορές.
Ιδιαίτερα σημαντικό, όπως σημειώνει η έκθεση, είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι επενδυτές ανά τον κόσμο ηγούνται επενδύσεων σε ελληνικές startups. «Κατά την περίοδο μελέτης, ξένα funds ηγήθηκαν σε 561 γύρους (61% επί του συνόλου), ενώ ελληνικά funds 257 (28%) και άγγελοι επενδυτές σε 106 (11%)». Δεδομένου ότι τα περισσότερα ξένα funds εστιάζουν κυρίως σε στάδια Series A και Growth, η αυξημένη αυτή δραστηριότητα αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της ταχείας ωρίμανσης αυξανόμενου αριθμού εταιρειών και κατ’ επέκταση της βιομηχανίας των ελληνικών startups.
Σημαντικά ονόματα περιλαμβάνει και η λίστα των πολυεθνικών εταιρειών που εξαγόρασαν κάποιο ελληνικό startups, όπου συναντάμε ονόματα όπως Microsoft, Amazon, Google, Samsung, Facebook, IBM, Salesforce, Snapchat, Dropbox, Pinterest, Delivery Hero, DellEMC, vmware κ.α.