Μπάιντεν εγκαλεί Τραμπ για την κυβερνοεπίθεση: Κοιμήθηκες στη σκοπιά

Μπάιντεν εγκαλεί Τραμπ για την κυβερνοεπίθεση: Κοιμήθηκες στη σκοπιά

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 23.12.2020

Η μεγάλη υπόθεση της κυβερνοεπίθεσης σε βάρος υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι -φως φανάρι- σοβαρή και οι προεκτάσεις της ίσως δεν έχουν γίνει ευρύτερα αντιληπτές.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε  τον (για λίγες ημέρες ακόμα) Πρόεδρο Τραμπ ότι η κυβέρνησή του απέτυχε στην κυβερνοασφάλεια. «Οι επιτιθέμενοι κατόρθωσαν να πιάσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση απροετοίμαστη και να την αιφνιδιάσουν» ανέφερε ο Μπάιντεν.

Η επίθεση, πρόσθεσε, «ταιριάζει στη μακρά ιστορία της Ρωσίας στην πραγματοποίηση επικίνδυνων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο… Η επίθεση έγινε στη διάρκεια της θητείας του Τραμπ όταν ο Τραμπ δεν έβλεπε. Εξακολουθεί να είναι ευθύνη του ως προέδρου να υπερασπίζεται τα αμερικανικά συμφέροντα για τις ερχόμενες τέσσερις εβδομάδες».

Ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση έχει αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρή, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν θεωρεί την κυβερνοεπίθεση ως πράξη πολέμου. Η μεγάλη κυβερνοεπίθεση εκμεταλλεύτηκε τη διαδικασία αναβάθμισης σε ένα λογισμικό της εταιρείας SolarWinds και ο κατάλογος των στόχων περιλαμβάνει εντυπωσιακά ονόματα όπως τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικής Ασφαλείας της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και μεγάλες εταιρείες από διάφορους κλάδους της οικονομίας.